Fordele og ulemper ved computernetværk i branchen

Indlæg af Hanne Mølgaard Plasc

  Mange industrier bruger nu computernetværkssystemer til at regulere produktion og forretningstransaktion og til andre organisatoriske funktioner. Bortset fra de utallige værktøjer i en computer gør netværkssystemerne lettere for virksomheder at dele og gemme data. Disse fordele kommer dog til en pris.

Forbindelse og kommunikation

En af de fremtrædende fordele ved computernetværk er dets evne til at forbinde brugere og deres computersystemer. Afhængigt af, hvordan computernetværk bruges i et firma, kan de også udgøre visse tilbageslag. For eksempel kan medarbejdere, der arbejder tæt sammen som en gruppe, have deres computere forbundet med lokalnetværk (LAN), mens medarbejdere, der arbejder fra forskellige dele af kloden, kan have deres computere forbundet til et bredt netværk (WAN). Når hver computer er forbundet til netværket, er det lettere for brugerne at sende filer og kommunikere med hinanden. Et computernetværk gør det lettere for medarbejderne at kommunikere med hinanden, fordi de ikke behøver at oprette en kopi af en rapport, som andre kan se. For eksempel behøver en underordnet ikke længere at duplikere indholdet af rapporten til en diskette eller endda et USB-drev eller endda udskrive det for lederen at se. Bare at uploade det på computernetværket kan gøre tricket. Derfor er det lettere for brugerne at finde data, fordi computernetværk centraliserer information til bestemte servere.

Databehandling og sikkerhed

Da computernetværkssystem har kapacitet til at centralisere data til bestemte steder (servere) for mere bekvemt søgning , det har også kapacitet til at beskytte sådanne data. Hvis administratorer ønsker at begrænse antallet af personer, der har adgang til dataene, kan de gøre det ved hjælp af netværkssystemerne. De kan implementere sikkerhedsprotokoller for at beskytte kritisk virksomhedsinformation. Medmindre autoriseret af en netværksadministrator, kan brugerne ikke få adgang til filer på egen frihed. Endvidere sikrer netværkssystemer, at computere og brugere i virksomheden er de eneste, der har adgang til filerne. Det kan overvåge computeraktivitet og blokere brud på tredjepart.

Opsætning af omkostninger

Så bekvemt som et computernetværk er det ikke billigt. Computere forbinder sig ikke automatisk med hinanden. Et edb-netværkssystem medfører betydelige investeringer på både software og hardware. Virksomheder skal også bruge penge på planlægning, design og opbygning af det egentlige netværk. Netværket har også brug for servere og andre computerenheder, så de kan arbejde. En fuldstændig opsætning kan beløbe sig til titusindvis af dollars.

Netværkssårbarhed

Netværkssystemer kan være sikre fra tredjepartsbrud, men kan aldrig være helt immun for interne trusler. For eksempel opstår problemer, når vira inficerer en computer enhed. Virus kan nemt nå andre computere via netværket. Yderligere kan medarbejdere også misbruge systemets delingskapacitet. Når en tilladt bruger logger ind på systemet, kan de nemt kopiere og få adgang til softwaresystemer og lave kopier af det.