Trådløse sikkerhedsmetoder

Indlæg af Hanne Mølgaard Plasc

  Verden er nu trådløs - meget af det alligevel. Antallet af Wi-Fi-enheder, hotspots, Bluetooth, trådløst hjem og forretningsnettet og bærbare computere har gjort trådløs sikkerhed til en høj prioritet for alle involverede. Hackere og tyve stjæler data fra ubeskyttede trådløse netværk hele tiden. De kører rundt kvarterer, identificerer ubeskyttede netværk, sender oplysningerne online og bruger disse netværk til skadelige bestræbelser i en praksis kaldet 'wardriving'. Disse cyberbanditter erhverver e-mailoplysninger, bank- og kreditkortnumre, adgangskoder og en lang række andre oplysninger fra millioner af uforsigtige eller misinformerede personer hvert år. Ifølge Microsoft er det nemt at holde dit trådløse liv beskyttet mod uønskede angribere, hvis du følger visse sikkerhedsforanstaltninger

Adgangskoder

Det er nødvendigt altid at have forskellige adgangskoder til alle dine forskellige enheder. Brug ikke den samme adgangskode til dit trådløse netværk, som du bruger til din smartphone, bærbar computer og e-mail-adresser. De forskellige adgangskoder skal have mindst 8 tegn - medmindre enheden ikke tillader det så lang tid - med bogstaver, symboler og tal, der gør det sværere for hackere at bryde ind i enheden. Hold adgangskoderne et sikkert sted og giv aldrig adgangskoderne ud.

Begrænset adgang

Det er muligt at stoppe al adgang til dit trådløse netværk (Wi-Fi-enheder har normalt stærke krypteringskoder, der begrænser adgangen allerede). Alle netværksenheder har en MAC (Media Access Control) adresse. Begræns dit trådløse netværk til specifikke MAC-adresser, så kun dine valgte enheder kan få adgang til dit netværk.

SSID

Alle trådløse 'hotspots' eller sendere, der tillader Wi-Fi-adgang, har et SSID (service set-id). De fleste producenter af trådløse sendere som routere bruger ofte samme SSID til alle deres out-of-box-enheder. Hackere kan køre gennem en strøm af SSID'er, indtil de opdager din. For at afhjælpe dette problem skal du kun ændre enhedens SSID til noget unikt.

Krypterede data De to primære Wi-Fi-sikkerhedsstandarder er WEP (trådløs krypteringsprotokol) og WPA (Wi-Fi-beskyttet adgang). Disse protokoller krypterer data, da den bevæger sig over en trådløs forbindelse. Oprindelig tilgængelig i 1999 betragter netværkssikkerhedspersonale ikke længere WEP som egnet til moderne trådløs sikkerhed. Fra og med 2004 er WPA og den nyere version WPA2 de mest avancerede Wi-Fi-sikkerhedsprotokoller. Computere bygget efter 2004 bruger næsten altid WPA eller WPA2, selvom det stadig er nødvendigt at kontrollere dine trådløse indstillinger for at sikre det. Computere bygget før 2004 skal have trådløse sikkerhedsopdateringer installeret, eller de har langt større risiko for ondsindede angreb.

Firewall

En pc-firewall er den digitale version af dens fysiske modstykke. Formålet er at beskytte et rum (din pc) mod uønskede angreb som hackere, orme, trojanske heste og andre skadelige indtrængen. I de fleste større pc-operativsystemer er firewallen aktiveret som standard. Men det er nødvendigt at tjekke dette, før du bruger din pc over ethvert netværk eller internetforbindelse.

Antivirusprogram

Hold altid din pc opdateret med den nuværende antivirusprogram. Det er muligt for vira at få adgang til computerens data og derefter overføre disse data tilbage på tværs af internettet til virusets skabere. Derfor er det bedst at have et godt respekteret, fuldt opdateret antivirusprogram, der altid kører på din Trådløs enhed. Der er mange antivirusprogrammer af høj kvalitet på markedet.

Overvejelser

Sørg for altid at holde computeren opdateret. Alle operativsystemproducenter frigiver regelmæssige opdateringer. Når opdateringerne er tilgængelige, skal du installere dem. Undlad at ignorere opdateringsadvarslerne eller sluk for automatiske opdateringer. Dette er nødvendigt operativsystem og sikkerhedsopdateringer, der er beregnet til at holde systemet sikkert.