Serviceorienterede arkitekturkomponenter

Indlæg af Hanne Mølgaard Plasc

  Serviceorienteret arkitektur (SOA), en forretningsmodel, der anvendes til automatisering af kunde- og serviceinteraktioner, består af syv store 'lag' af interaktion. Hvert lag er selvstændigt og i stand til at kommunikere med lagene omkring det for at udføre opgaver, som en klient anmoder om. De syv lag omfatter operativsystemer, virksomhedskomponenter, tjenester, choreografi i forretningsprocesser, præsentation, integrationsarkitektur og kvalitetssystemer.

Operationssystemer

Det første lag af SOA, operativsystemlaget, består af allerede eksisterende hardware og software til rådighed for virksomheden. Dette kan omfatte mainframes, servere, gamle applikationer og gamle forretningspraksis.

Enterprise Components

Virksomhedskomponentlaget håndterer størstedelen af ​​funktionaliteten inden for den serviceorienterede arkitektur. Tjenester forespørger virksomhedskomponenter, som derefter behandler forespørgslen ved hjælp af de tilgængelige ressourcer fra operativsystemerne.

Tjenester

Ikke alle funktionaliteter fra virksomhedskomponenterne bliver gjort offentligt tilgængelige for brugerne. Serviceslaget består af alle tilgængelige tjenester, som brugere kan spørge, hvad enten de er offentlige eller private. Tjenester i dette lag kan benyttes individuelt eller sammen som en del af en sammensat tjeneste i virksomhedschoreografilaget.

Forretningsprocesschoreografi

Forretningsprocesschoreografi involverer sammensætningen af ​​individuelle tjenester for at skabe en enkelt samlet applikation. Hver koreografi definerer processen, gennem hvilken data kanaliseres gennem et sæt af tjenester. Dette lag hjælper med at modulere SOA-processen ved at stole på kun de eksponerede tjenester.

Præsentation

Præsentationslaget, selv om det ikke altid er nødvendigt, giver adgang til virksomhedens koreografi og tjenester via portaler. For eksempel vil webtjenester kunne få adgang til en portal, der ville føre til enten en tjeneste eller forretningskoreografi.

Integration

Det sjette lag giver integration af tjenester ved at udnytte en række transformationsfunktioner. Dette kan omfatte intelligente routingsystemer og protokolmægling, som begge arbejder for at styre datastrømmen ved at mærke og videresende oplysninger.

Kvalitet af service

Det endelige lag, servicekvalitet, omfatter alle processer, der er relateret til at sikre en positiv oplevelse. Kvaliteten af ​​servicelaget omfatter sikkerhed og forbedringer af ydeevnen. Det er i stand til at overvåge SOA, dette lag svarer til nødvendige hændelser for at forbedre applikationens generelle kvalitet.