NetBoot-protokoller

Indlæg af Hanne Mølgaard Plasc

  Det er muligt at starte en diskløs computer. NetBoot er en teknologi, der stammer fra Apple. Det gør det muligt for Apple-computere at få den rigtige hardware til at starte fra et netværk, snarere end fra en lokal harddisk eller et optisk diskdrev. Når en computer, der kører NetBoot tændes, ser den på et diskbillede, der sendes af Netboot-serveren til pc'en. Computeren starter op og forbinder til netværket.

BootP-protokollen

NetBoot stammer fra Bootstrap Protocol. BootP er en netværksprotokol, hvor en konfigurationsserver udsteder en IP-adresse (Internet Protocol) til en klientcomputer, der kommer på linje.

BOOTP opererer under bootstrap-processen. Dette er den tid, hvor en computer starter. En BOOTP-server tildeler en IP-adresse til hver klientcomputer fra en pulje af tilgængelige adresser. For at kommunikere med serveren bruger BOOTP User Datagram Protocol (UDP) som en transportmekanisme til at levere IP-adressen til klienten. Uden IP-adressen kunne computeren ikke få adgang til netværket.NetBoot er anden generation BootP. Selvom det bruger BootP til at opnå en IP-adresse, bruger den et konfigurationsbillede, der leveres til klienten fra den server, hvorfra den starter op.

BSDP-protokollen (Boot Service Discovery Protocol)

BSDP er en protokol svarende til Dynamic Host Configuration Protocol (DHCP). I DHCP findes en pulje af netværks-IP-adresser (som hjemme telefonnumre) permanent på serveren. Når en computer opretter forbindelse til et netværk, vil den bede DHCP-serveren om en IP-adresse. Serveren sender en til netværksklienten, så pc'en kan oprette forbindelse til netværket.

BSDP fungerer på en lignende måde. Når en klient pc forsøger at forbinde sig til et netværk, sender den en meddelelse 'Jeg' her, giv mig en adresse. 'BSDP-serveren vil tilbyde en IP-adresse til klientens pc.

< br />
Nu er forskellen. DHCP-trafik, som konfigureret på routerne, kan gå til forskellige netværk. Men med BSDP-trafik er det setup på NetBoot-serveren, og klient-pc'en vil kun kunne at se NetBoot-serveren, der er på samme undernet. Det hjælper med at levere bootbilledet til klientens pc.

Trivial File Transfer Protocol (TFTP)

TFTP er en filoverførselsprotokol, som File Transfer Protocol (FTP ). Begge protokoller overfører filer på tværs af et netværk. Forskellen mellem de to er, at FTP kræver en logon for autentificering, TFTP gør det ikke. Derfor bruger NetBoot TFTP, det kan ikke autentificere til NetBoot-serveren. Det kan kun kommunikere og modtage filer . I dette tilfælde starter boot-filbilledet, der bruges af klient-pc'en til at starte op.