Synkron u0026 Asynkron Protokoller

Indlæg af Hanne Mølgaard Plasc

  Udtrykkene 'synkron' og 'asynkron' henviser til de to forskellige stilarter ved udveksling af information i et digitalt system mellem to porte eller enheder. I begge stilarter skal meddelelser organiseres for at sikre, at de håndteres korrekt. Synkron beskeder bruger typisk en slags ekstern ur til at matche dataudveksling, mens asynkrone meddelelser simpelthen bevæger sig til deres egne individuelle hastighedshastigheder, idet de baserer sig på etablerede regelsæt for at sikre korrekt routing. Alle computersystemer anvender begge kommunikationsmetoder, og der er en række forskellige protokoller for hver.

Filoverførselsprotokoller

Filoverførselsprotokoller er eksempler på asynkronkommunikationsprotokoller. File Transfer Protocol (FTP), Apple Filing Protocol (AFP) og BitTorrent er alle eksempler på filoverførselsprotokoller. Typisk deler de data i små pakker med bits, som derefter sendes over et netværk til en destination en ad gangen. En pakke sendes ikke, før afsenderen modtager bekræftelse fra modtageren om, at den tidligere pakke er blevet modtaget.

Email

Der er tre hovedprotokoller til afsendelse og modtagelse af e-mail-meddelelser. Simple Mail Transfer Protocol (SMTP) er en asynkron protokol, der oftest bruges til at sende e-mail. Postprotokolprotokoll (POP) og Internet Message Access Protocol (IMAP) er begge asynkrone protokoller, som oftest bruges til at modtage e-mail.

World Wide Web

World Wide Web består fuldstændigt af asynkrone protokoller. Den hyppigste er Hypertext Transfer Protocol (HTTP), selvom websteder også bruger Hyptertext Transfer Protocol Secure (HTTPS) blandt andre protokoller til udveksling af oplysninger via internettet.

Serial Peripheral Interface Bus

Serial Peripheral Interface Bus SPI) er en synkron kommunikationsprotokol, der bruges til at forbinde computere i et formelt system. Typisk er computere forbundet til et master-slave forhold, hvor en computer er 'master', der styrer de andre 'slaver'.

Inter-Integrated Circuit

Inter-Integrated Circuit (I2C) er en synkron protokol til tilslutning enheder som drev, input / output-enheder og printere til et bundkort eller andet computerstyringssystem. I2C er en meget almindelig metode til at forbinde perifere enheder til computere og er blevet grundlaget for en række andre teknologiske systemer som System Management Bus (SMB), der styrer strøm til computerens bundkort.