Hvad er et topdomæne?

Indlæg af Hanne Mølgaard Plasc

 

Definition

Et domænenavn er domænet på kategorien højeste niveau i internetets Domain Name System. Domain Name System er et hierarkisk navngivningssystem for tjenester, computere eller enhver ressource, der er forbundet med en privat netværk eller internettet.

Funktion

TLD'en er typisk placeret i den sidste del af et domænenavn eller den sidste etikettsektion af et fuldt kvalificeret domænenavn. Et fuldt kvalificeret domænenavn eller et absolut domænenavn, er et domæne, der angiver dets nøjagtige placering i domænenavets træhierarki. I eksemplet www.example.com er domænet på topniveau 'com.' Topniveau domæner styres af ICAAN, Internet Corporation for tildelte navne og numre.

Typer

TLD'er kan enten være generiske topdomæner eller landekoder. Eksempler på generiske topniveau domæner er .com (kommercielt) .edu (uddannelsesmæssigt) og .gov (statslig. ) Eksempler på landekoder er .ca (Canada) og .uk (Det Forenede Kongerige.) PC-brugere kan finde internetsider efter domænenavn, navnet bruges til at lokalisere en organisation eller en anden enhed på internettet. Domænenavne består af flere niveauer. Et af disse niveauer er topdomænet eller topdomæneområdet.