Fælles netværksprotokoller

Indlæg af Hanne Mølgaard Plasc

  Netværksprotokoller udgør en stor del af alt, hvad vi gør med computere på et netværk og internettet. E-mail-klienter som Outlook og webpostprogrammer som Yahoo, bruger fælles netværksprotokoller til at overføre og modtage dine oplysninger. Hvis du betaler en faktura online, overfører netværksprotokoller dine betalingsoplysninger til faktureringsselskabet. Downloading af filer er en anden form for netværksprotokoller; enhver hardwaredriver eller online-applikation, du downloader, bruger grundlæggende netværksprotokoller.

HTTP

HTTP står for 'Hyper Text Transfer Protocol' og bruges til internettet. HTTP er en protokol, der kommunikerer mellem en internetbrowser, f.eks. Internet Explorer eller Firefox, og en webserver, der er vært for et websted. HTTP anmoder websiderne fra hjemmesiden og viser dem i din browser. HTTP sender også information tilbage til webserveren.

POP3 og SMTP

POP3-protokollen er en populær e-mail-protokol, der står for 'Post Office Protocol.' POP3 henter e-mails fra en e-mail-server eller en webbaseret e-mail-tjeneste. SMTP er 'Simple Mail Transfer Protocol' og er det, du bruger, når du klikker på 'Send' for at sende en email. Denne protokol bundter din besked og sender den via netværket via SMTP til webserveren, som relæer den ud til den e-mail-adresse, du har angivet.

IP

IP er 'Internet Protocol.' Denne protokol gør det muligt at have et netværk. Internet Protocol er en særlig adresse eller ID tildelt til din computer, der hjælper med at rute dataene ud af din computer. IP fortæller også dit netværksudstyr, hvor du skal rute alle de oplysninger, du anmoder om.

DHCP

DHCP står for 'Dynamic Host Control Protocol' og er ansvarlig for at tildele den specifikke IP-adresse til hver computer på et netværk (medmindre din computeren er konfigureret med en 'statisk IP-adresse', i hvilket tilfælde din computer ikke vil anmode om en adresse fra DHCP-serveren). DHCP fortæller også din computer gateway-adressen for at komme ud til internettet samt DNS-serveren til at løse dine internetnavne til IP-adresser.

FTP

FTP er 'File Transfer Protocol' og er bruges til at overføre filer fra en server til en klientcomputer. Et almindeligt eksempel på en FTP-tjeneste er, når du besøger et websted for at downloade software - du klikker på download, og den kontakter FTP-serveren, som derefter downloader filen til din computer.