Webkommunikationsprotokoller

Indlæg af Hanne Mølgaard Plasc

  Webkommunikationsprotokoller er teknologi, der bruges til at overføre information på tværs af internettet. For eksempel bruger en webbrowser disse protokoller til at anmode om information fra en webserver, som derefter vises på browservinduet i form af tekst og billeder. I hvilken grad brugere kan interagere med disse oplysninger afhænger af protokollen.

HyperText Transfer Protocol (HTTP)

HyperText Transfer Protocol (HTTP) er den mest anvendte webkommunikationsprotokol. Hvis du ser i adressefeltet i din webbrowser lige nu, er det sandsynligvis du vil se 'http: //' foran.HTTP er en klassisk 'klient-server' -protokol. Brugere klikker på et link på deres webbrowser (klienten), og browseren sender en anmodning via internettet til en webserver, der huser det websted, brugeren har anmodet om. Serveren sender tilbage indholdet på webstedet, som tekst og billeder, som vises i brugerens web browsere. HTTP er en usikker kommunikationsprotokol, fordi de data, der sendes frem og tilbage mellem en browser og en server, er ukrypteret og kan opfanges af tredjeparter.

Telnet

Telnet er en af ​​de ældste kommunikationsprotokoller. Som HTTP bruges en Telnet-klient til at få adgang til eksterne servere. Men i modsætning til HTTP, hvor du kun anmoder om bestemte filer, er Telnet vant til faktisk logge på den eksterne server og udføre funktioner som om du sad foran serverterminalen. Telnet bruges sjældent nu, da det er en usikker protokol, der ikke krypterer data sendt mellem eksterne computere.

Filoverførselsprotokol ( FTP)

Som navnet antyder, bruges File Transfer Protocol (FTP) primært til at overføre filer som dokumenter, billeder, musik osv. Mellem fjerncomputere. Brugere skal logge på en FTP-server enten gennem en kommandolinje grænseflade eller t gennem et af de mange FTP grafiske klientprogrammer til rådighed. Når du er logget på, kan brugerne navigere gennem den eksterne servers filstruktur, flytte, omdøbe, slette og kopiere filer som om det var deres egen computer.

HyperTtex Transfer Protocol Secure (HTTPS)

HTTPS er ens til HTTP, men anderledes fordi den kombinerer med en sikkerhedsprotokol kaldet SSL / TLS for at give sikker klient-server kommunikation via usikre netværk som internettet. Du er mest sandsynligt, at du kan se HTTPS-protokoller på e-handelswebsites, der beder om personlig økonomisk oplysninger som kreditkortnumre. Du ved, at et websted bruger HTTPS-protokoller, når du ser 'https: //' i den webadresse, der vises i din browsers adressefelt.

IP Security (IPSec)

IP Security (IPSec) protokoller krypter pakker af data og send dem mellem to computere, der deler de samme kryptografiske nøgler. Med andre ord er IPSec-protokollen ligesom en gang uden døre, der forbinder to værelser. Det eneste sted dataene kan gå er mellem disse to værelser. IPSec-protokoller bruges i virtuelle private netværk, som gør det muligt for medarbejdere i et firma at logge på deres virksomheds sikre netværk gennem et offentligt netværk (f.eks. hjemmefra eller en kaffebar.)