Z-Wave Protocol

Indlæg af Hanne Mølgaard Plasc

 

Funktion

I modsætning til et standard fjernbetjeningssystem behøver Z-Wave-controlleren ikke at være i syne af den styrede enhed. Protokollen bruger en netværksarkitektur, der gør det muligt at styre enheder uden for rækkevidde ved at dirigere signaler gennem andre Z-Wave-aktiverede enheder. Signaler kan passere gennem vægge og gulve og rute rundt blokering af objekter eller radio døde steder.

Funktioner

Den fleste trådløse kommunikation foregår i en rækkevidde omkring 2,4 gigahertz radiofrekvensen. Z-Wave opererer i en rækkevidde på omkring 900 megahertz. Dette kræver meget mindre strøm til at generere og kan udføres med batteridrevne enheder. Z-Wave-signalets rækkevidde er 30 meter indendørs og 100 meter udendørs.

Applikationer

Lyskontakter, garagedørmotorer, fjernsyn, stereoanlæg og termostater er typiske anvendelser for en Z-Wave controller. En modtagersensor er enten integreret i et apparat af producenten, eller købt separat og tilføjet på. Z-Wave er et lavt strøm trådløs kommunikationssystem til fjernbetjening af husholdningsapparater. Zensys, der skabte standarden, tillader teknologien til en gruppe på 70 producenter, der er involveret i hjemmautomatisering.