Forskellige typer af topologier

Indlæg af Hanne Mølgaard Plasc

  Topologien i et computernetværk er arrangementet af de fysiske enheder i netværket og den måde, de er forbundet med. Udvælgelsen af ​​en specifik topologi for et givet netværk er baseret på praktisk, omkostning, sikkerhed og lethed. Selvom der kun er fire grundlæggende netværkstopologier, kan de kombineres eller hybridiseres til at producere et stort udvalg af former. De grundlæggende topologier er bus-, ring-, stjerne- og trætopologi.

Bus

Bus topologi er kendetegnet ved et centralt backbone-kabel, som hver netværksenhed er knyttet til. Oplysninger om et busnetværk sendes til alle enheder på netværket, men kun den enhed, den adresseres til, behandler den. Det er et simpelt design og let at sætte i drift. Det kræver mindre kabel end andre topologier, men hvis der er et problem med det centrale kabel, er hele netværket nede.En variation af bustopologien kaldes mesh topologi. I stedet for et centralt backbone-kabel er hver enhed på netværket forbundet til alle andre enheder, og hver enhed kan fungere som en router for at rute information til dets destinationsenhed.

Ring

Ringtopologi svarer meget til bustopologi , men i stedet for at backbone-kablet afsluttes ved hver ende, danner det en cirkel. Hver enhed er forbundet til denne cirkulære bus, og oplysninger sendes til alle enheder på netværket, men kun den enhed, som den adresseres til, behandler den. Som med bustopologi slår enheden i enheden ned hele netværket. Dette er en gammel topologi, der sjældent anvendes i dag.

Stjerne

Stjerne topologi er præget af et centralt hub, som hver enhed er forbundet med med et dedikeret link. Alle oplysninger går gennem det centrale hub, som kan være en router, koncentrator eller computer, der ruter den til sin destination. Det er mere komplekst og dyrere end busstopologien, men det er mere pålideligt, fordi en fejl i et kabel eller en enhed ikke lukker hele netværket. Det er den mest almindelige topologi for lokalnetværk (LAN'er), der anvendes i dag.

Træ

Trætopologi er en slags hybrid af bus og stjerne topologier. Den består af flere stjerne netværk, der er forbundet sammen af ​​en enkelt backbone bus. Huben i hvert stjernenetværk er forbundet med den centrale rygrad. Hvis den centrale rygrad mislykkes, fortsætter de enkelte stjernes netværk. Netværksudvidelse og -ændring er lettere med denne topologi end de andre.