Sådan udvikler du et online bibliotek

Indlæg af Hanne Mølgaard Plasc

 

1.

Udvikle en omfattende projektplan. Planen skal skitsere projektets omfang, mål og tidsplan. Du bør gennemgå planen med et bredt spektrum af specialister, herunder advokater, revisorer og informationsteknolog eksperter. Når planen er færdig, skal du dele den med alle berørte parter.

2.

Kontrakt med en biblioteksautomatiseringsleverandør. Skriv en kontrakt med et bibliotek automatiseringsfirma, der ikke kun forstår dine behov, men også har den tekniske og finansielle form for at imødekomme disse behov. Du bør arbejde tæt sammen med en advokat, der kan gennemgå kontrakten og foreslå bestemmelser, der tjener dine institutioners unikke behov.

3.

Køb den nødvendige hardware til projektet. Biblioteksautomatiseringsleverandøren kan forsyne dig med softwaren til at køre dit online-bibliotek, men du har brug for hardware til at køre det også. Vælg hardware, der for det første er kompatibel med leverandørens software. For det andet skal den skaleres for fremtidig vækst. Tredje skal den have en track record for pålidelighed og tilgængelighed.

4.

Leje og træne det personale, der er nødvendigt til projektet. Du skal have et stort personale med erfaring i de forskellige aspekter af online-biblioteksarbejde, herunder opkøb, katalogisering og bibliotekssystemer. Erfaring alene er selvfølgelig ikke tilstrækkeligt: ​​du har brug for at finde bibliotekarer med visionen og dedikationen til at udføre jobbet. En erfaren og ansvarlig personaleofficer kan guide dig i udvælgelse og ansættelse af passende personale.

5.

Byg den samling Nu hvor du har en automatiseret biblioteksmedarbejder, hardware og personale, kan du begynde at opbygge samlingen. For det første bestillings- og katalogbøger og andet biblioteksmateriale ved hjælp af dit online-bibliotekssystem. For det andet importerer maskinlæsbart katalog (MARC ) optager i dit system ved hjælp af sådanne biblioteksprotokoller som Z3 9.50. For det tredje udvikle et projekt til at konvertere bibliotekets kortkataloger til maskinlæsbar form. Et sådant projekt, der kaldes retrospektiv konvertering eller 'recon', kan være dyrt, men det kan omdanne dit online-bibliotek til et centerpunkt i din institution ' s intellektuelle aktivitet.

Beslutningen om at udvikle et online-bibliotek kan være et dyrt og komplekst. I tilfælde af en større institution kan udgiften let løbe ind i millioner af dollars. Kompleksiteten skyldes antallet af involverede personer, teknologiens indviklede karakter og mangfoldigheden af ​​juridiske spørgsmål. Heldigvis er der mange ressourcer --- både print og online --- for at hjælpe dig, når du nærmer dig denne formidable opgave.