Synkron serielle protokoller

Indlæg af Hanne Mølgaard Plasc

  Synkron seriel kommunikation bruges til at sende data mellem elektroniske enheder. Det er 'serielt', fordi dataene fodres et kabel ad gangen, mens 'parallel' overfører flere ledninger samtidigt. Det er 'synkront', fordi de to sider af transmissionen bruger et almindeligt ur til at bestemme datagrundens start- og slutpunkter. Protokollerne, der er involveret i transmission, kan tænkes at fungere som lag i en stak.

Højniveau datakoblingskontrol

Dette niveau dikterer overførselsmetoden. Fire alternative systemer til opnåelse af dette kaldes Synkron Serial Interface Protocol, Synkron Peripheral Interface Protocol, Data Strobe Encoding og Differential Manchester Encoding. En række bits sendes over linjen med en baudrate, som er indstillet af en ledsagende puls. Pulsen er et 'ur', der viser hvor hver dataramme i en strøm starter og slutter. Rammen er en gruppe af bits - normalt en byte. Organiseringen af ​​datarammen dikteres af andre protokoller.

Link-lagprotokoller

Disse protokoller dikterer, hvordan 'pakkerne' af data rent faktisk vil blive sendt. For at undgå forvirring betyder, at Link Layer-teknologi taler om 'rammer' i stedet for pakker. En 'pakke' har en struktur af overskrifter og en krop. Hvert stykke information i pakken har en mening, og de protokoller, der omhandler dem, læser og forstår dem. Ved Link Layer og High Level Data Link Layer er protokoller berørt af bits - en kontinuerlig linje på 0s og 1s. Disse protokoller behøver ikke at forstå eller fortolke de data, der sendes, de justerer bare den binære kode fra den ene side til den anden. Bitene indstilles i rammer i overensstemmelse med den anvendte protokol. Dette kan være 'Link Access Procedure, Balanced' (LAPB), 'Frame Relay' eller 'Synchronous Data Link Control' (SDLC). Aftalen om hvilket system der vil blive brugt forhandles på et højere lag.

Session Establishment Protocols

Over Link Layer er Network (eller Internet) Layer. Dette lag er bekymret for adressering af pakker. Fra dette lag op er protokoller ikke involveret i transmissionen af ​​bits, men med emballagen af ​​data, der skal sendes. Laget over internetlaget har imidlertid funktioner, der vedrører metoden til transport af data. Dette er transportlaget. Dette lag indbefatter procedurer for forhandling mellem afsender og modtager. Denne proces indstiller parametrene for sessionen, herunder en aftale, hvormed protokoller på lavere niveau vil blive brugt. De to mest populære protokoller, der bruges på dette lag, er Transmission Control Protocol (TCP) og User Datagram Protocol (UDP).