Forskellen mellem en peer-to-peer og en klientserver

Indlæg af Hanne Mølgaard Plasc

 

Komponentforskelle

Et peer-to-peer-netværk har i det væsentlige alle arbejdsstationer, den slags computere, som brugerne normalt har. De er fysisk forbundet via netværkskabler, og hver computer kan vælge at dele sine ressourcer til de andre. Et klientserver system har ikke kun arbejdsstationer, men også servere. Servere har højere systemkrav som diskplads og hukommelse, fordi de har til opgave at administrere netværket. Serverprogrammer har specifikke funktioner til mails, databaser og værdipapirer.

Peer-to-Peer-fordele

Et peer-to-peer-netværk er nemt at konfigurere og billigt, fordi der ikke er nogen servere, der skal opretholdes. Alt hvad der behøves er, at computere skal forbindes for at kunne kommunikere til hinanden. Hver computer er tilbage på egen hånd for at køre. Peer-to-peer-netværk er fordelagtigt for små netværk, fordi servere og serverapplikationer generelt er dyre, og små netværk behøver ikke så meget vedligeholdelse og overvågning hele tiden.

Client Server Advantages

For mellemstore til store netværk med 50 computere eller mere, klientserver er et bedre alternativ til trods for at være dyrere. I et større netværk er det bedst at have et centraliseret styringssystem til at overvåge glatte netværksoperationer og holde det sikkert. Med flere computere i netværket er der flere indgangssteder for vira og hackere. Uden servere arbejder for at beskytte alle indgangssteder, er det meget nemt for et netværk at blive infiltreret. Et peer-to-peer-netværk har ikke et centraliseret system. Hver computer står og styrer sin egen. Et klientserver system har servere, der udfører specifikke funktioner i netværket. Applikationer, e-mails og sikkerhedspolitikker findes alle i de servere, der styrer brugercomputere kaldet arbejdsstationer.