Netværkskabel forbindelsestyper

Indlæg af Hanne Mølgaard Plasc

  Uden datakabler ville computernetværk være uhørt, og internettet ville ikke eksistere. Uden kabelforbindelser vil netværket være begrænset til et par maskiner i meget tæt nærhed, fordi signalstyrken, der bevæger sig ned langs et netværkskabel, gradvist reduceres, indtil den er for lille til at være uden brug. Kabelforbindelser kan nemt forbinde broer og routere, hvilket øger signalstyrken, hvilket muliggør store netværk. Der er flere forskellige typer datakabler, og hver har sin egen type stik.

RJ-45

Disse stik bruges med ubeskyttede twisted pair --- UTP --- kabler og ligner en telefonstik. Selvom de kan kobles til et kabel med hånden, er dette meget tidskrævende og fejlagtigt. De fleste UTP-netværkskabler sælges i forskellige længder med RJ-45-stik, der allerede er tilsluttet. Ved at tilslutte to UTP-kabelnetværkssegmenter kræves der sammen brug af en hardwareenhed, der indeholder stik, der accepterer RJ-45-stikket.

BNC

BNC (British Naval Connector) bruges til at forbinde koaksiale Ethernet-netværkskabler. Et stik er fastgjort til hver ende af et kabel med et krympeværktøj, og hver har en metalstik med en stift i midten og en metalhætte der omgiver den. For at forbinde to kabler anvendes en kvindelig stik. Dette er en lille cylindrisk komponent med et stik i hver ende. Hankontakten på kablet snor sig på plads og fastgøres af to metalklapper placeret på hundelen.

Fiberoptik

Fiberoptiske kabler bruger lys i stedet for elektricitet til at transmittere data, hvilket giver dem en hastighed fordel i forhold til traditionelle netværkskableteknologier. Tilslutning af optiske fiberkabler er mere kompliceret og kan kræve specielt uddannede teknikere. Epoxyharpiks injiceres i et hus, der indeholder kablet og opvarmes for at danne forbindelsen. Flere moderne stik udvikles, hvilket reducerer forbindelsestiden, men epoxyharpiksmetoden anvendes stadig meget, fordi den producerer ekstremt robuste forbindelser.