Sådan sender du en kommando til en fjerncomputer, der bruger Telnet

Indlæg af Hanne Mølgaard Plasc

 

1.

Åbn et kommandopromptvindue i Windows eller et terminalvindue i Linux, Unix eller Mac OSX. Her skal du skrive følgende kommandoer og interagere med den eksterne computer.

2.

Skriv kommandoen 'telnet example.edu' for at starte telnet-sessionen. Udskift 'example.edu' med værtsnavnet eller IP-adressen på den eksterne computer.

3.

Skriv dit brugernavn til den eksterne computer, når du bliver bedt om det. Hvis den eksterne computer tillader anonyme logins, kan du skrive 'Anonym' til brugernavnet.

4.

Indtast dit kodeord for den eksterne computer, når du bliver bedt om det. Hvis du logger ind anonymt, skriver du normalt din email-adresse til adgangskoden. Du vil nu blive forbundet til den eksterne computer.

5.

Skriv den kommando, du vil sende. Kommandoen udføres på fjerncomputeren, ikke den computer, hvor du sidder.

Tips og advarsler

  • Telnet er ikke en sikker protokol. Send ikke følsomme oplysninger ved hjælp af denne metode.
  • Telnet er en netværksprotokol, der giver brugerne mulighed for at oprette forbindelse til tekstkonsollen på en fjerncomputer. Når forbindelsen er etableret, kan du udstede kommandoer til den eksterne computer, som om du sad foran den. Der findes telnetklienter til alle operativsystemer. Telnet er ikke en sikker protokol. De udstedte kommandoer sendes over netværket som almindelig tekst. Af denne grund er telnet blevet erstattet af SSH på mange systemer.