Sådan opretter du dit eget VoIP-netværk

Indlæg af Hanne Mølgaard Plasc

 

1.

Bestem, hvor mange telefoner der skal bruges på netværket. Hvis der kun er brug for en telefon, vil den enkleste måde at oprette netværket være at abonnere på en offentlig tjeneste som Vonage eller Skype. Hvis der er brug for flere telefoner, og du vil ringe mellem telefoner på dit websted, skal du vælge en skiftemekanisme.

2.

Vælg en skiftemekanisme. Valgfri switchprotokol er Session Initiation Protocol, eller SIP. Du kan enten bruge en SIP-proxyserver eller en SIP PBX, som Asterisk. En SIP-proxy styrer meddelelser, der bruges til opkaldsforbindelse og afbrydelse. En Soft PBX, ud over at tilbyde proxy-tjenester, kan omfatte et voicemailsystem, svarbeskeder og mere. En Soft PBX er imidlertid mere kompleks at oprette. Se linkene i ressourcerne for at hente open source-software til disse.

3.

Konfigurer switchingserveren. Hvis du planlægger at bruge en server, er det vigtigste, der skal konfigureres, at serverens IP-adresse og -maske. Vælg en IP-adresse fra dit IP-netværk design eller spørg din netværksadministrator om en adresse. Denne adresse skal konfigureres i IP-telefonerne.

4.

Vælg endepunkterne. IP-telefoner vil være den dyreste løsning. Telefonadaptere giver dig mulighed for at bruge traditionelle telefoner. Softphones kræver, at en computer er tilgængelig og tændt for at foretage et opkald. Overvej problemet med strømsvigt. Batteribackup anbefales til VoIP-netværk.

5.

Konfigurer IP-telefoner, hvis de er valgt. IP-telefoner har normalt en grundmenu, der kan nås med tastaturet. Du kan som minimum konfigurere telefonens IP-adresse eller undersøge telefonen for at se, om den har opnået en IP-adresse automatisk. Oplysningerne om, hvordan dette sker, varierer fra leverandør til sælger, så se dokumentationen til din telefon. Når telefonens IP-adresse er kendt, kan den resterende konfiguration udføres ved hjælp af en webbrowser. Indtast telefonens IP-adresse i adresselinjen øverst i en browser, og følg leverandørens dokumentation for at konfigurere de resterende parametre.

6.

Konfigurer telefonadaptere. Telefon Adaptere bruger normalt toner fra en vedhæftet telefon til den oprindelige konfiguration. Når en IP-adresse og en maske er indtastet, foretages den resterende konfiguration fra en webbrowser. Indtast telefonens adresse i adresselinjen øverst i browseren og følg leverandørens dokumentation for at konfigurere de resterende parametre.

7.

Konfigurer softphones. Oplysningerne om konfigurering af softwaretelefoner varierer afhængigt af den valgte telefon. De vigtige parametre, der skal konfigureres, er IP-adressen på proxyen eller PBX'en og telefonnummeret på telefonen.

Denne artikel omhandler, hvordan du opretter et lille eller hjemme VoIP-netværk. Valg af brugerenheder er den sværeste beslutning. Brugerenheder findes i mange forskellige stilarter. IP-telefoner er telefoner, der kan tilsluttes direkte til netværket. Telefonadaptere kan oprette forbindelse til et netværk og tillade traditionelle telefoner at bruge VoIP på netværket. Softphones er applikationsprogrammer, der kører på en standard computer. En SIP-proxy eller Soft PBX kan også vælges til brug i netværket. Denne SIP-proxy eller Soft PBX er software, der kører på en server, der styrer meddelelser til opkaldsforbindelse og frakobling. En Soft PBX har flere funktioner end en SIP-proxy.