Klasser af netværk

Indlæg af Hanne Mølgaard Plasc

  Computernetværk findes i forskellige størrelser, da behovene kan variere så bredt. Nogle netværk skal bruge færre end 100 computere, mens nogle vil have brug for tusinder. Internet Protocol (IP) -adresser er opdelt i netværksklasser, så behovet for stort set ethvert netværk kan opfyldes så effektivt som muligt. Et klasse A-netværk har adresser for omkring 16 millioner netværksinterfaces, klasse B omkring 65.000 og klasse C, 254.

Klasse A-netværk

Klasse A-netværket har et 8-bit netværksprefix. Den højeste bit i dette netværk er sat til nul. Klasse A-netværket har både et 7-bit netværksidentifikationsnummer og et 24-bit værtsnummer. Da kun en netværks-ID bit bruges til at identificere netværksklassen, er syv bits brugbare bits. Dette netværk indeholder 126 brugbare netværks-id'er og 16.277.214 vært-id'er for hvert af disse netværks-id'er.

Klasse B-netværk

Klasse B-netværket har et 16-bit netværkspræfikse. Den højeste bit i netværket er sat til en. Klasse B-netværket har et 14-bit netværksnummer og et 16-bit værtsnummer, da kun to bits bruges til identifikation af netværksklasse. Dette netværk er vært for 16.384 brugbare netværks-id'er og 65.534 host-id'er for hvert af netværks-id'erne.

Klasse C-netværk

Klasse C-netværket er et 24-bit netværkspræfikse. Den højeste bit i netværket er sat til tre. Class C-netværket har et 21-bit netværksnummer og et 8-bit vært nummer. Tre bits bruges som netværksidentifikation, og de resterende 21 er brugbare bits. Class C-netværket er vært for 2.097.152 brugbare netværks-id'er og 254 tilsvarende host-id'er.