Sådan opbygger du et VoIP-netværk

Indlæg af Hanne Mølgaard Plasc

 

1.

Vælg den skifteprotokol, der skal bruges. Skifteprotokollen bruges til at etablere og frigive opkald. De fleste VoIP-netværk bruger Session Initiation Protocol, eller SIP. Nogle ældre udstyr kan stadig bruge H.323-switching. SIP anbefales kraftigt, medmindre du skal interface med ældre udstyr.

2.

Identificer, hvor mange slutpunkter eller brugere der vil være på netværket. Hver bruger vil kræve et håndsæt eller en softwaretelefon på sin computer. Håndsætene kan være IP-telefoner eller telefonadaptere.

3.

Anslår trafikstrøm. For hvert slutpunkt vurderer du antallet af pakker pr. Sekund, der vil blive produceret, og størrelsen af ​​pakkerne. Disse tal afhænger af den codec, der bruges, og antallet af brugere på netværket. Brug for eksempel et G.729 codec, der producerer 10 byte kodeord hver 10 millisekunder. Antag at fem af disse kodeord er sat i hver pakke. Dette giver en 50 byte nyttelast 20 gange pr. Sekund. Overhead af en VoIP-pakke på Ethernet er 58 bytes. Så dette er i alt 108 bytes overført 20 gange pr. Sekund. Dette vil tilføje 2.160 bytes pr. Sekund eller 17.280 bits pr. Sekund for hver G.729 VoIP-kanal i brug. Sørg for, at dit netværk kan bære denne meget ekstra belastning.

4.

Vælg den omstillingsserver, der skal bruges. Til H.323-systemer vil Gatekeeper-softwaren udføre omskiftningen. På SIP-netværk skal du vælge enten en SIP-proxy eller en software-PBX (se Ressourcer).

5.

Vælg de telefonapparater, der skal bruges. Telefoner kan være en blanding af IP-telefoner, telefonadaptere og bløde telefoner (se Ressourcer).

6.

Slut udstyret til et standard LAN. IP-telefoner eller telefonadaptere har en Ethernet-port, der kan sluttes til en Ethernet-switch. Telefonadaptere har også en port til en telefonforbindelse, nogle gange kaldet en FXS-port. Slut telefonsætet til FXS-porten. Hvis adapteren har en FXO- eller linjeport, kan du tilslutte en central kontorlinje til FXO-porten. FXO-porten kaldes også nogle gange en PSTN-port.

7.

Konfigurer udstyret. Giv proxyserveren en IP-adresse i henhold til din virksomheds nummerplan. Giv hver brugeragent et telefonnummer og IP-adressen på proxyserveren. Brug producentens dokumentation til at indtaste oplysningerne, da det nøjagtige format til indtastning af data vil variere afhængigt af producenten af ​​enheden.

Tips og advarsler

  • Mål den eksisterende trafik på dit netværk og sørg for, at dit netværk har kapacitet til denne stigning i trafikken.
  • Testkompatibilitet mellem forskellige leverandører, før de bruges.
  • Test systemet under fuld belastning for at bekræfte talekvaliteten.
  • Et voice over IP-netværk (VolP-netværk) kræver flere forskellige komponenter. Brugeragenter er slutpunktet for netværket. Disse kan være IP-telefoner eller -adaptere, der gør det muligt at forbinde almindelige telefoner. Du kan også bruge software som en telefon. Proxyservere eller Software PBX'er er computere, der kører specialiseret software til at styre skift af taleopkald. Disse kan bruge Session Initiation Protocol, eller SIP, eller de kan bruge H.323 switching standard.