Typer af trådløse protokoller

Indlæg af Hanne Mølgaard Plasc

  Trådløse protokoller definerer de standarder, der tillader netværksenheder at udveksle information gennem luftbølgerne, bogstaveligt talt uden ledninger. Der er tre hovedklasser af trådløse protokoller: lang-, mellem- og kort rækkevidde. Lang rækkevidde måles i miles, mellemrummet måles i tiere eller hundredvis af fødder, mens kort afstand er generelt mindre end 10 fod. Hver klasse har forskellige protokoller med forskellige attributter, som gør udvælgelsen afhængig af situationen.

Lang rækkevidde

Trådløse trådløse protokoller vil generelt ofre gennemgang eller hastighed for at overføre data over længere afstande. De kan bruges som 'back-haul' mellem to websteder eller at levere datatjenester til individuelle enheder, såsom smartphones og bærbare computere.

'Worldwide Interoperability for Microwave Access' eller WiMAX , var primært designet til at tillade mobilenheder at få adgang til internettet.

'Global System for Mobile Communications' eller GSM er den mest udbredte trådløse trådløse protokol i verden, da det muliggør datakommunikation til de fleste af verdens mobiltelefoner.

Mellemområde

Også kaldet 'Wireless Local Area Network' eller WLAN, anvendes mellemstore trådløse protokoller generelt til kommunikation mellem computere til at erstatte eller forbedre traditionelle kablede LAN'er. Der er fire hovedprotokoller, som alle er en del af Institut for Elektriske og Elektroniske Ingeniører, eller IEEE, 802.11-standarden.

802.11a kan opnå en gennemstrømning eller hastighed, på 54 megabit per sekund eller Mbps, men generelt over et kortere interval end dets counterpa rts. 802.11b har en længere rækkevidde end 802.11a, men ofrer hastighed med et lavere maksimum på 11 Mbps.

802.11g kombinerer det bedste fra 802.11a og 802.11b ved at tilbyde 54 Mbps på længere intervaller.

802.11n er den nyeste standard for at få udbredt vedtagelse, fra 2010. Det giver hastigheder på 150 Mbps eller mere på længere intervaller.

Kort rækkevidde

Også kaldet 'Wireless Personal Area Networks' eller WPAN, fungerer korte trådløse protokoller ved lavere frekvenser mellem enheder, der normalt kun er få meter fra hinanden.

Bluetooth er en populær kortdistributionsprotokol. En af de nuværende almindelige anvendelser er at lade et trådløst headset kommunikere med en bærbar telefon.

Infrarød dataforening eller IrDA er en ældre, meget kort rækkeviddeprotokol, der bruges til nærområdet kommunikation mellem enheder, sådan en computer til en printer.