Sådan bruges en VNC på en internetudbyder med blokerede porte

Indlæg af Hanne Mølgaard Plasc

 

Kom godt igennem din firewall

1.

Spørg den bruger, der forsøger at oprette forbindelse til din VNC-server, for at starte deres klient i lyttefunktionen. Dette kan gøres med mange operativsystems præ-bundlede klienter, men hvis de ikke har den funktion, skal de muligvis installere en gratis, tredjeparts VNC-applikationspakke. De skal installeres via deres router for at acceptere forbindelser på port 5500. Standard Windows VNC viewer har ikke mulighed for at køre i lyttefunktion.

2.

Start din VNC-serversoftware og vælg muligheden for at vedhæfte en lyttefremviser. Hvis din VNC-serversoftware ikke har denne mulighed, skal du muligvis også installere og bruge en tredjeparts software-løsning. Standard Windows VNC-serveren har ikke evnen til at vedhæfte en lyttervisning.

3.

Indtast din klientens IP-adresse og tryk på 'Enter' for at åbne en omvendt forbindelse til han. Han skal være til stede for at acceptere forbindelsen og indtaste hans godkendelsesoplysninger.

Tips og advarsler

  • Hvis du har en klient, der har problemer med at få gennem din lokale firewall, fordi port 5900 ikke tillader udgående forbindelser, kan du prøve at bruge funktionen for port forwarding af SSH til at oprette forbindelse til serveren gennem en anden port, som firewallen ikke blokerer. Dette vil give dig den ekstra fordel ved øget sikkerhed siden din VNC-forbindelsen bliver krypteret via SSH-forbindelsen.
  • Virtual Network Computing eller VNC er et godt værktøj til fjernunderstøttelse af desktop og administration, men det er naturligvis usikkert, når det bruges på det offentlige internet. Af denne grund vælger mange internetudbydere at blokere de porte, som VNC-klienter og -servere bruger af netværkssikkerhedsårsager. Typisk kan du ændre disse indstillinger på din router eller firewall, men det er ikke muligt, hvis du ikke har adgang til din router. Heldigvis giver de fleste VNC-servere en alternativ tilslutningsmetode kaldet lyttefunktion, der opretter en omvendt forbindelse til klienten så du kan passere firewall og etablere en forbindelse problemfrit.