DDNS funktioner

Indlæg af Hanne Mølgaard Plasc

  Dynamic Domain Name System, DDNS, er en arbejdsprotokol for lokale netværk samt internettet. DNS fungerer som en telefonbog. En telefonbog løser navne til telefonnumre. DNS løser IP (Internet Protocol) adresser til domænenavne. IP-adresser til websteder som www.my-web-site.com er dynamiske; IP-nummeret kan ændres. Så DDNS bruges til at knytte domænenavnet, som ikke ændres, med IP-nummeret, hvilket gør.

Opdatering af DNS

Et websted vil have en IP-adresse, og DNS vil tilknytte domænenavnet til IP-adressen. Imidlertid kan denne IP-adresse fra tid til anden ændre sig; fordi internetudbyderen (ISP) kan udstede en ny adresse, og DNS-serveren skal gøres opmærksom på det. DDNS-serveren giver den funktion. Den opdaterer IP-adressen, så de tilsluttede servere modtager informationen straks. Dette gør det muligt for netværket at opretholde sin forbindelse til internettet.

Network Address Translation (NAT)

Ingen to virksomheder eller enkeltpersoner på internettet kan dele samme offentlige IP-adresse. De kan dog dele samme private IP-adresse. Det skyldes, at den private IP-adresse normalt er skjult bag en firewall, en beskyttende protokol for at holde offentlig adgang.Men virksomheder kan ikke bruge deres private IP-adresse for at få adgang internettet. De skal bruge en offentlig adresse. Det er det, NAT gør. Det tager et offentligt nummer og konverterer det til et privat nummer eller privat til offentligheden. NAT bruger DDNS via DNS-navneserveren til at opdatere IP-adressen. Dette er muligt, fordi domænenavnet er statisk; det ændrer sig ikke. Nogle DDNS-udbydere bruger DDclient til at lade DDNS-udbyderen registrere den offentlige IP-adresse, hvorfra datastrømmen stammer fra, hvilket er en privat adresse.Da IP-adressen ændres, er IP-adressen stadig knyttet til domænenavnet, og DDClient identificerer den private IP-adresse, der er knyttet til domænenavnet for at fuldføre foreningen .

DDNS og Active Directory

Microsoft har integreret DNS i deres Active Directory-ramme. Active Directory er et netværk styringsværktøj. Den ligger på en særlig server kaldet en domænecontroller, der fungerer som den centrale server for netværket. Aktiv mappe styrer brugerne og computere, og den bruger DNS til at registrere alle enheder på domænet, så andre computere kan få adgang til dem. I denne egenskab er DNS mere end en oversætter, det er en arrangør i netværket.DDNS opdaterer DNS og DHCP, når der er ændringer i netværket. Det tillader vedligeholdelse at finde sted med ringe eller ingen afbrydelse af netværket eller uden administration af en administrator.