Hvad er webstedets sikkerhedscertifikat?

Indlæg af Hanne Mølgaard Plasc

 

Definition

Et websted certifikat er en form for identifikation til webstedet. Disse certifikater bruges til at verificere, at hjemmesiden er legitim og kan kryptere filer og som en form for godkendelse. De skal komme fra certificeringsmyndigheder, organisationer med ansvar for udstedelse og tilbagekaldelse af certifikater.

Sikkerhedscertifikater

En måde at kontrollere, om et websted har et sikkerhedscertifikat, er at se på webadressens webadresse. Websites med URL'er der begynder med 'https' snarere end 'http' er krypteret og skal have et sikkerhedscertifikat. Nogle webbrowsere viser også, om et websted er krypteret. Mozilla Firefox vil for eksempel vise et lukket hængelåsikon nederst til højre side af statuslinjen, hvis et websted er sikkert.

Tillid

Bare fordi et websted er certificeret betyder det ikke, at det er sikkert. Vigtige faktorer, der skal overvejes, når du bestemmer, om du vil stole på et websted eller ej, er organisationen s hæderlige, og hvorvidt webadressen svarer til adressen, der er angivet på certifikatet.

Verifikation

Et websteds sikkerhedscertifikat kan verificeres ved hjælp af enten Internet Explorer eller Firefox. Klik på certifikatfunktionen i optio ns menu for hver browser vil trække certifikatoplysningerne op for den hjemmeside, der er åben i browseren, så en bruger kan afgøre, om udstederen er pålidelig og om oplysningerne på certifikatet stemmer overens med den pågældende hjemmeside. Websites, der anmoder om personlige oplysninger fra webbrugere, skal altid have et website-certifikat. Dette certifikat viser, at en brugers information vil blive gemt sikkert i webstedets system og vil ikke blive brugt til uautoriserede formål.