Protokoller til datakommunikation

Indlæg af Hanne Mølgaard Plasc

  Protokoller er standarder og regler, der gør det muligt for computere at 'tale' til hinanden - at sende og modtage meddelelser via netværk. Protokoller fortæller computeren, hvad de skal gøre, og hvor de skal sende oplysningerne næste. En kombination af protokoller kan bruges i en enkelt dataoverførsel. Et domæne kan være en bygning, et websted eller endda en hel virksomhed eller organisation.

TCP / IP

TCP / IP, eller Transfer Control Protocol og Internet Protocol, er faktisk to protokoller indpakket sammen. TCP / IP overfører meddelelser til oprettelse af forbindelser til en modtagende computer. TCP / IP sender data fra senderen til modtageren (destination) og ruter disse data til sin destination ved hjælp af IP-adresser. IP-adresser kan se ud som '167.10.222.234'; hver server og computer på internettet har en IP-adresse. TCP / IP-specifikationer blev offentliggjort som 'RFC 791' i 1981. I dag er TCP / IP en af ​​de mest almindeligt anvendte protokoller.

DHCP

DHCP eller Dynamic Host Configuration Protocol tildeler automatisk IP-adresser til en computer ved hjælp af domænenavn eller DNS-servere. DNS-serveren korrelerer webstedets navn til dens IP-adresse tildelt af DHCP-serveren. Dette letter internet browsing ved at tillade dig at skrive 'website.com' i stedet for IP-adressen - navne er lettere at huske end tal.

UDP

Brugerdatagramprotokollen er designet til at sende en anmodning til og modtage en forsyning til en modtager. UDP er almindeligt til lyd og visuel streaming.

POP3 og POP3S

POP3 eller Post Office Protocol version 3 henter e-mails og sletter dem fra serveren. POP3 er en populær e-mail-protokol til indgående e-mails. POP3S (Secure POP3) er en sikker version af POP3.

SMTP og SMTPS

SMTP eller Simple Mail Transfer Protocol, sender udgående e-mails til en server. SMTPS (Secure SMTP) er en sikker version af SMTP. E-mail-klienter som Outlook, Eudora og Mozilla Thunderbird bruger POP3 og SMTP-protokollen.

IMAP4 og IMAP4S

IMAP4 eller Internet Message Access Protocol version 4 skulle erstatte POP3-protokollen. IMAP4 henter e-mails og efterlader dem på serveren (POP3 sletter dem); det håndterer også større e-mails. IMAP4S (Secure IMAP4) er en sikker version af IMAP4.

HTTP og HTTPS

HTTP eller Hypertext Transfer Protocol, henter websider fra serveren og leverer dem til din browser. Populære webbrowsere, der bruger HTTP, omfatter Internet Explorer, Firefox, Safari og Google Chrome. HTTPS (Secure HTTPS) er en sikker version af HTTP; Den bruger sikker kryptering til at sende følsomme oplysninger via internettet.

FTP

Filoverførselsprotokol eller FTP, udfører grundlæggende filoverførsler og administrationsopgaver på eksterne computere. FTP arbejder tæt sammen med TCP / IP.