Domæneværktøjer til Windows 2003

Indlæg af Hanne Mølgaard Plasc

  Windows 2003 er et ældre serveroperativsystem, der bruges til at styre netværksressourcer. Windows 2003 indeholder flere værktøjer til at hjælpe administratorer med at administrere deres netværk. Et domæne kan kun være vært for et par computere, men efterhånden som virksomheden vokser, hjælper disse værktøjer administratorer til at holde styr på brugere, printere, andre servere og klientmaskiner på netværket.

Active Directory

Active Directory styrer alle enhederne på domænet, herunder brugerrettigheder til disse enheder. Active Directory er en del af et Windows-operativsystem, herunder 2003. Active Directory opsætter enheder og brugere i et format kaldet en 'skov'. Administratorer tilføjer, redigerer og sletter printere, brugere, servere og andre enheder på netværket i Active Directory-softwaren. Denne applikation er gavnlig for administratorer, der håndterer en stor virksomhedens netværksressourcer. Netværksressourcer placeret i andre kontorer kan opretholdes fra Active Directory.

Internet Information Services (IIS)

Internet Information Services er et Windows 2003-værktøj, der bruges til at være vært for websites. IIS kan være vært for levende, produktionswebsteder, der er synlige for kunderne, eller det kan bruges til at være vært for testwebsite applikationer. Store virksomheder, der har intranetwebsteder, bruger IIS på Windows 2003 til at være vært for medarbejdertjenester. IIS intranet-tjenester bruges til lønningslister, holde medarbejderkontaktoplysninger og hosting-fildelingsydelser. IIS kan også interfere med virksomhedens database for at bringe dynamisk indhold til kunder på internettet eller internt personale, der ser på intranettet.

Logparser

Logparser er et værktøj, der bruges til at se aktivitet på netværket. Logfiler giver administratorer mulighed for at registrere uautoriseret adgang eller ondsindet aktivitet. Logfilerne dumpes i almindelige tekstfiler, så logparseren hjælper med at gøre disse logfiler til et mere brugervenligt læsbart format. Den præsenterer netværksdataene i XML- eller CSV-format, som derefter importeres til tilpasset software til statistik og grafer. Dette værktøj er gavnligt for administratorer, der har til opgave at kontrollere eventuelle hackforsøg på netværket.