Hvad er de to kategorier af Client Server Application Development?

Indlæg af Hanne Mølgaard Plasc

  Client Server Applications er en populær model til systemudvikling, der muliggør logik og dataadgang på tværs af et distribueret miljø. En klientserverarkitektur kan også øge fleksibiliteten, så udviklere kan bruge et programmeringssprog eller miljø til en sektion og andre miljøer til andre sektioner. Typen af ​​klientserverarkitekturer klassificeres normalt baseret på antallet af tier eller sektioner af applikationen.

To-tier-klientservermodel

To-tiermodellen er den, som de fleste computerbrugere kender med; det er det grundlæggende grundlag for internettet. I en klassisk to-tier arkitektur sender en del af systemet - kaldet klienten - anmodninger til en anden del af systemet - kaldet serveren - som behandler anmodningen og sender svaret tilbage.

Mange af internettet, fra web browsing til e-mail, er baseret på en vis måde på denne arkitektur. Webbrowseren (klienten) sender en forespørgsel til en webserver, som bestemmer, hvad brugeren søger og sender informationen tilbage til klienten. (Se reference 1.)

N-tier-klientservermodel

Efter to-tiermodellen, den næste kategorisering af klientserverarkitekturen er en mere generaliseret tilgang, kaldet n-tiermodellen. I denne arkitektur repræsenterer 'n' et hvilket som helst antal tier, der spænder fra tre opad. For eksempel overveje en web-baseret e-mail brugeren logger ind gennem deres webbrowser. Browseren sender denne anmodning til en webserver for at behandle en brugers loginsøgning. Webserveren vil tage disse oplysninger og sende den igennem til en databaseserver for at sammenligne de data, der sendes af klienten med dataene i databaseserveren. Databaseserveren sender resultatet tilbage til webserveren, som sender et svar tilbage til klienten. Hvis brugeren logger ind, vil den næste side igen sende en forespørgsel til webserveren, som igen vil anmode brugerens beskeder fra e-mail-serveren. Dette vil blive betragtet som et fire-tier-system specifikt.

N-tier-specielle tilfælde: tre-tier-system

Der er en særlig sag i n-tier-kategorien på grund af dens udbredelse på tværs af internettet. Tre-tier-modellen er næsten allestedsnærværende over hele internettet, der tjener som grundlag for de fleste websteder. Arkitekturen er ganske enkel: Webbrowseren er den første tier, webapplikationsserveren er den anden tier, og databaselaget er det tredje niveau. Mens det er ret nemt at tilføje yderligere tier på dette system (dvs. kommunikere med en e-mail-server), er denne model grundlaget for stort set alle ikke-trivielle webapplikationer.