Fordelene ved Client Server Systems

Indlæg af Hanne Mølgaard Plasc

  I et simpelt klientserver system styrer og styrer en server en gruppe computere kaldet arbejdsstationer. En server kan have flere programmer og ressourcer, der kan bruges af arbejdsstationer. Det kan også fungere som et centralt lager for alle filer og kørende processer i systemet. Selv om et klientserver system kan være dyrt at konfigurere, giver fleksibiliteten, skalerbarheden og tilgængeligheden det på længere sigt mere end at kompensere ulempen.

Centraliseret

Filer, programmer og endda printere kan deles i et klientserver system. Arbejdsstationer kan køre programmer og få adgang til filer fra serveren, hvilket gør det nemmere at administrere og sikkerhedskopiere netværksressourcer. Det fjerner byrden på hver arbejdsstation i tilfælde af tab af data. I stedet for at installere en printer til hver arbejdsstation kan en server også dele en printer, som ikke kun sparer penge, men også plads. En server kan også administrere og implementere sikkerhedspolitikker på tværs af netværket. Det beskytter netværket mod udefrakommende angreb forårsaget af individuelle brugeres retfærdige politik. Et klientserversystem kan reagere hurtigere på trusler, fordi servere overvåger netværksoperationer og kan registrere indtrængen gennem sine centraliserede administrationsprogrammer.

Skalerbar

I tilfælde af, at en arbejdsstation er tabt eller beskadiget, skal du erstatte og genopbygge den med det samme sæt af applikationer og politikker er let, fordi servere kan gemme disse ressourcer. Når nye arbejdsstationer tilføjes, kan en server straks og automatisk konfigurere det sæt politikker og applikationer, det har brug for. Der er ikke behov for at installere programmer individuelt til hver arbejdsstation og konfigurere deres sikkerhedspolitikker.

Fleksibel

Et klientserversystem gør det muligt for netværket at tilpasse sig opgraderinger og nye teknologier. Et nyt operativsystem eller en softwareopgradering kan implementeres fra serveren på tværs af netværket uden meget nedetid eller ulejlighed for brugerne. I et peer-to-peer-netværk, hvor hver computer fungerer uafhængigt, vil opgradering til et nyt operativsystem betyde, at man går fra en computer til en anden for at opgradere. Bortset fra at opgaven er kedelig, oplever computere en nedetid under opgraderingen. I et klientserver system kan store opgraderinger og opdateringer implementeres automatisk efter kontortiden for at forhindre downtime.

Tilgængelig

Et klientserver system kan oprettes med en fjernadgang. Det betyder, at brugerne kan få adgang til netværket sikkert udefra. Servere, der tillader fjernadgang, tilbyder en anden form for sikker forbindelse som trådløst, virtuelt privat netværk (VPN) eller ekstern adgang til opkald. Samtidig med at netværkets sikkerhed opretholdes, giver et klientserver system brugerne den komfort og bekvemmelighed, der gør det muligt at få adgang til netværket udefra, uanset om det er en hurtig adgang til at tjekke e-mails eller arbejde fra hjemmet privilegium.