Hvad er den primære forskel mellem klient-server og peer-to-peer?

Indlæg af Hanne Mølgaard Plasc

 

Forskel

Den primære forskel mellem klient-server og peer-to-peer-netværk vedrører fordelingen af ​​computerens arbejdsbyrde og datalagring. I klient-server-netværk er arbejdet med at køre netværksprogrammer som e-mail-service og lagring af filer, således at alle autoriserede brugere på netværket har adgang til dem, falder på udpegede servercomputere. I peer-to-peer-netværk bidrager alle computere på netværket mere eller mindre lige til at håndtere arbejdsbyrden og lagre delte filer. Client-server-netværk centraliserer arbejdsbelastningen og peer-to-peer-netværk decentraliserer det.

Funktion

Netværk, uanset deres arkitektur, gør det muligt at dele data og datafiler. De giver adgang til netværksapplikationer, der generelt ikke kører på en enkelt brugers computer, såsom en webserver, og tillader flere brugere at dele hardware, såsom netværksprintere og faxmaskiner. Både klient-server og peer-to-peer netværk giver alle disse funktioner, som kun adskiller sig på den måde, de går på at gøre det.

Hardware

Netværksadministratorer placerer generelt computere, der er tilsluttet klient-server-netværk i en af ​​to brede kategorier, klienter og servere. højtydende komponenter, såsom avancerede processorer og rigelig hukommelse og lagring. Klientcomputere behøver ikke at have de samme robuste komponenter. Til gengæld behøver ikke peer-to-peer-netværk ikke forskellige hardwaretyper, da hver computer i en sådan arkitektur kan principielt have samme kapacitet til at udføre opgaver som enhver anden computer. Skelnen mellem forskellige hardwarekrav er et grundlæggende træk ved klient-server-netværk, der ikke findes i n-peer-to-peer-netværk.

Overvejelser

Da peer-to-peer-netværk mangler servere, behøver administratorer for sådanne netværk ikke at lære specialiserede serveroperativsystemer, men skal vide, hvordan man administrerer de applikationer, der gør det muligt at dele. Client-server-netværk kræver, at administratorer har kendskab til server-operativsystemer, men kræver generelt ikke kendskab til fildeling applikationer fra peer to peer.

Misforståelser

Forestillingen om, at en type netværksarkitektur har egenskaber til den anden undlader at erkende, at begge arkitekturer har styrker og svagheder. Virksomheder kan få mere gavn af en arkitektur eller den anden baseret udelukkende på den måde, virksomheden opererer på. Sætningerne klient-server og peer-to-peer refererer til forskellige måder at organisere og forbinde computere på et netværk. Brugere, der har adgang til et netværk, må ikke mærke nogen forskel mellem de to arkitekturer. Hvis en netværksadministrator korrekt opbygger og styrer et netværk med brugerens behov, har brugerne adgang til at sende og modtage data og dele netværksressourcer lige godt i begge modeller.