Komponenter i et Client Server Network

Indlæg af Hanne Mølgaard Plasc

  Et klient / server netværk har tre hovedkomponenter: arbejdsstationer, servere og netværksenheder, der forbinder dem. Arbejdsstationer er de computere, der er underordnet servere. De sender henvendelser til servere for at få adgang til delte programmer, filer og databaser og styres af politikker defineret af servere. En server 'services' anmodninger fra arbejdsstationer og kan udføre mange funktioner som et centralt arkiv af filer, programmer, databaser og administrationspolitikker. Netværksenheder giver kommunikationsvejen til servere og arbejdsstationer. De fungerer som stik og rute data ind og ud af netværket.

Arbejdsstationer

Arbejdsstationer eller klientcomputere adskiller sig i starten af ​​operativsystemerne, der kører dem. I et klient / server netværk er Windows 2000, Windows XP, Windows Vista og Windows 7 eksempler på arbejdsstationsoperativsystemer. Bortset fra at være relativt billigere end serveroperativsystemer, er deres funktioner og processer hovedsagelig beregnet til klientcomputere. Centraliserede databaser, delte programmer, ledelses- og sikkerhedspolitikker er ikke en del af deres operativsystemer. Hvad de har, er lokaliserede versioner af databaser, programmer og politikker, der kan anvendes individuelt til dem. Arbejdsstationer har også lavere tekniske specifikationer end servere inden for områderne hukommelse, harddiskplads og processorhastighed, fordi de ikke er forpligtet til at behandle anmodninger eller optage data fra flere computere.

Servere

Servere udmærker sig ved forskellige sæt af operativsystemer som Windows 2000 Server, Windows 2003 eller Windows 2008. De har også højere hukommelse og harddiskplads og hurtigere processorer, fordi de gemmer og servicerer flere (og ofte samtidige) anmodninger fra arbejdsstationer. En server kan påtage sig mange roller i et klient / server netværk. Det kan være en filserver, en mail server, en databaseserver og domænecontroller alle på samme tid. Et velopbygget netværk afgrænser imidlertid disse roller til forskellige servere for at optimere ydeevnen. En server, uanset hvilken rolle den har, fungerer i det væsentlige som et centraliseret lager af netværksfiler, programmer, databaser og politikker. Det giver lettere styring og backup, fordi den ikke er afhængig af individuelle brugerkonfigurationer, men kan implementeres universelt og ensartet på tværs af netværket.

Netværksenheder

Netværksenheder forbinder arbejdsstationer og servere. De sikrer, at henvendelser til og fra arbejdsstationer bliver sendt korrekt til den korrekte server. Flere netværksenheder giver hver især forskellige typer netværkstilslutninger. I et simpelt klient / server netværk kan et hub forbinde en server til flere arbejdsstationer. Det fungerer som en repeater, der overfører data fra en enhed til en anden. Bridges separate netværkssegmenter. Dette er nyttigt for kontorer med flere afdelinger for at skelne hvilken afdeling en bestemt arbejdsstation tilhører. En anden netværksenhed, en switch, ligner en bro, men kan opdage konflikter mellem netværkssegmenter som samme IP-adresser eller computernavne på tværs af afdelinger. Bredt netværk bruger routere til at forbinde netværkssegmenter på forskellige steder. Routere bruges også til at forbinde netværk eller rute information til internettet.

Andre komponenter

Klient / server netværk har normalt netværksprintere eller scannere, som deles og kan bruges af alle computere i netværket. I stedet for at installere dem individuelt på hver computer, kan de placeres på et sted, som alle kan få adgang til. Dette sparer både plads og penge.