Client Server Protocols

Indlæg af Hanne Mølgaard Plasc

  Internettet er et stort kommunikationsværktøj påberåbt af en stor del af befolkningen. Integration af netværkstjenester er en proces, der er afgørende for væksten og den fortsatte succes på internettet. Gennem forskellige klient / serverprotokoller gives computere standarder, der giver dem mulighed for at kommunikere. Ved at lære grundlæggende oplysninger om disse protokoller udvikler brugerne en forståelse af de underliggende mekanismer, som webben fungerer, og dermed beriger deres internetoplevelse.

HTTP

Hypertekstransferprotokol er drivkraften bag det, de fleste mennesker ville kalde ' internettet.' HTTP-anmodninger sendes af et program kaldet en webbrowser, som fungerer som klienten. Til gengæld sender en server websitaldata, såsom HTML-filer, billeder, cascading stilark og klientside-scripts. For at gøre en sådan anmodning skal en bruger angive en Uniform Resource Loader eller URL, som angiver både placeringen af ​​webserveren og placeringen af ​​den webside, der bliver anmodet om.

DNS

DNS-stande for Domain Name System, og refererer til en protokol, hvorved domænenavne oversættes til IP-adresser. Hver gang en bruger indtaster en URL i en webbrowser, bliver en DNS-server for eksempel kontaktet for at opsøge IP-adressen og andre oplysninger om placeringen af ​​webstedet. Denne protokol er ikke kun for hjemmesider. Hver gang et domænenavn er givet til en klient, skal der opnås en DNS-post. Udover hjemmesider er et andet eksempel, når en mailserver er angivet til en e-mail-klient.

SMTP

Simple Mail Transfer Protocol bruges meget til transmission af e-mails. En e-mail-klient får typisk navnet på en SMTP-server og loginoplysninger. E-mail-klienten forsøger at autentificere med serveren, og serveren sender e-mails adresseret til kundens konto, hvis det lykkes. Selvom modtagelse af post ofte kræver godkendelse, er det ofte en anonym procedure at sende mail via en SMTP-server. Nogle SMTP-servere tillader nogen sende via dem.

FTP

Filoverførselsprotokol gør det muligt for en FTP-klient at sende eller modtage filanmodninger via et netværk. FTP bruges i vid udstrækning af webudviklere til opdatering af filer på webservere. Selvom FTP-servere ofte kræver bruger legitimationsoplysninger for filoverførsel findes også anonyme filoverførselsfunktioner. Anonyme overførsler bruges ofte af softwarebeholdninger til at gøre filer tilgængelige for offentligheden. Da denne protokol sender filer over netværket uden kryptering, er det ikke altid en sikker måde at flytte data på.