Ulemperne ved VPN Remote Access

Indlæg af Hanne Mølgaard Plasc

  Virtual Private Network (VPN) er en fjernadgangsteknologi, der giver dig mulighed for at oprette forbindelse til dit firmanetværk via internettet. VPN-software opretter en krypteret tunnel, hvor der kan oprettes en sikker forbindelse mellem din computer og en VPN-server, som giver dig adgang til dit kontors netværk. Det er billigere end at have dedikerede linjer eller eksterne servere, og også mere bekvemt for brugere, der rejser meget eller skal arbejde hjemmefra. Denne bekvemmelighed er dog ikke uden sine ulemper.

Højrisiko for sikkerheden

Brug af en computer, der ikke er leveret af din virksomhed til at oprette forbindelse til en VPN, medfører sikkerhedsrisici. Hvis din computer ikke har installeret antivirusprogrammer, kan det blive inficeret, hvilket igen kan forårsage et virusudbrud på dit kontornetværk. Hvis dit operativsystem også har sårbarheder, der ikke er fuldstændigt patched, kan de udnyttes ikke kun af malware, men også hackere, som kan kapre din VPN-forbindelse og gøre det til at være legitimt for din virksomheds tekniske supportpersonale. Selv med nogle kryptering, er du sårbar, fordi andre omkring dig kan se fortrolige eller følsomme oplysninger på dit firmanetværk. Dette gælder især hvis du bruger en bærbar computer og har adgang til dit VPN-kontor via en gratis trådløs forbindelse i et indkøbscenter eller cafe.

Unødvendig netværkstrafik

VPN-forbindelser bidrager til total netværkstrafik. At have mange VPN-forbindelser på samme tid kan betydeligt sænke dit firmanetværk. Da VPN-forbindelser er lavet uden for kontoret, kan medarbejdere engagere sig i ikke-arbejde-relaterede aktiviteter, såsom streaming af musik eller videoer, downloading fra peer-to-peer-netværk, chatting eller online spil. Dette spilder båndbredde, der i høj grad påvirker netværkets ydeevne og hastighed.

Forsinkelser og afbrydelser

VPN-forbindelser er ikke så pålidelige som en dedikeret linje. Da de er afhængige af internettet, lider kvaliteten af ​​forbindelsen. Adgang til computere og delte mapper, kørende applikationer og kopiering af filer er mærkbart langsommere, end de ville være på en dedikeret linje. Hvis du for eksempel flytter en stor fil fra en server til en anden, kan det tage et par minutter over en dedikeret linje, men det kan tage flere timer, når du er færdig over en VPN-forbindelse. VPN'er kan også være ustabile, især hvis den internetforbindelse, som de er nået til, er upålidelig. De kan slukke eller blive afbrudt ofte. Bortset fra ulejligheden ved at blive forstyrret, kan genoptagelse tage tid, fordi den tidligere forbindelse måske ikke er afsluttet korrekt. I så fald skal godkendelsen genoprettes.