VoIP Guide

Indlæg af Hanne Mølgaard Plasc

 

Interoperabilitetsprotokoller

Tilslutning af digitale telefoner til analoge enheder indebærer interoperabilitet. At have interoperabilitet mellem forskellige enheder betyder, at aftalte procedurer for oprettelse og styring af telefonopkald skal være på plads. Blandt de anvendte protokoller er H.323, som definerer forskellige muligheder for stemme (og video) komprimering og opkaldskontrol.En anden protokol, SIP (Session Initiation Protocol), er en signalopsætning og kontrolprotokol, der bruges til tale- og videosessioner. Det er vant til at kommunikere med det offentlige telefonnetværk (PSTN), som er det almindelige telefonsystem.

Tjenesteudbydere

Pure VoIP-tjenesteudbydere omfatter Vonage, 8x8, Voiceglo, Cablevision og BT Broadband Voice. Der er netværksbaserede operatører som Level 3, Qwest og Global Crossing, men de fungerer også som grossistleverandører, der udlejer private netværk til at transportere taletrafik fra andre telefonfirmaer.

Sådan foretager du et VoIP-opkald

Der er tre måder at foretage et VoIP-telefonopkald til: Computer til computer, VoIP-telefon til VoIP-telefon eller VoIP-telefon til en standard telefon.For at bruge computere, er alle dine Behovet er VoIP-softwaren. Softwaren tager sig af konverteringsdetaljerne. VoIP-telefoner har den nødvendige software indbygget, så et opkald mellem VoIP-telefoner er placeret og modtaget inden for et system, der ikke har brug for nej yderligere konvertering. Du skal bruge en gateway til et opkald mellem en VoIP-telefon og en standard analog telefon. Gatewayen er placeret af VoIP-udbyderen. Det analoge signal konverteres derefter til digital og omvendt. Gatewayen modtager også analoge opkald og videresender dem til VoIP-brugere.

Enterprise VoIP-produkter

Der er flere elementer forbundet med Enterprise VoIP-produkter. Der er IP PBX (Internet Protocol Public IP-telefoner og IP-gateways. IP PBX ringer telefonsamtaler over internettet eller over det eksisterende PSTN-telefonnetværk.IP-telefon udfører konverteringer fra et analogt stemmesignal til en digital pakke og tilbage igen. En VoIP-gateway er en enhed der opererer i to forskellige riger. Den ene er det kredsløbskoblede PSTN-netværk, og det andet er IP-pakkens netværk. Gatewayen tillader fax- og telefonsamtaler fra et rige til den anden.

VoIP-værditilvækststjenester

VoIP-tjenester omfatter aktuelle PSTN-funktioner som konferencer (flere brugere involveret i den samme samtale), opkalds-id og viderestilling. Der er dog nye applikationer, der er unikke for VoIP, herunder multimediekonference (tale og video - to forskellige præsentationsformater, der bruges samtidigt). Andre unikke VoIP-applikationer omfatter tilstedeværelsesstyring (styring af deltagernes inddragelse ved at tillade eller benægte adgang) og samarbejdstjenester (forskellige personer, der arbejder sammen om det samme projekt). VoIP, eller Voice over Internet Protocol, er et kommunikationssystem, der involverer internettet i stedet for det gamle Ma Bell-netværk. VoIP bruger internetadresser til at oprette forbindelse mellem telefoner. Specielt udstyr er påkrævet, fordi almindelige telefoner er analoge, mens IP-telefoner er digitale.