Fildistributionsprotokoller

Indlæg af Hanne Mølgaard Plasc

  Meget af interaktionen, der forekommer på internettet, består af fordelingen af ​​forskellige filer. For at computere skal kommunikere med hinanden på en måde, som de alle kan forstå, er der etableret et sæt protokoller til dataudveksling. Flere protokoller er udviklet specielt til distribution af filer. Hver enkelt har sin egen specielle anvendelse, afhængigt af brugernes behov. At kende navnene og funktionerne i nogle få almindelige fildistributionsprotokoller kan hjælpe dig med at bedre dine behov på nettet.

HTTP (HyperText Transfer Protocol)

HyperText Transfer Protocol er den mest almindelige fildistributionsprotokol. Ved at forbinde til websteder med en browser, downloader brugere filer, der er kodet i en variant af HTML eller HyperText Markup Language. Ofte downloades filer som billeder, cascading stylesheets og klientside-scripts, mens du lægger en webside i gang. Via en teknologi, der hedder hyperlinks, kan brugere downloade enhver form for fil, som en side er forbundet med. Når der foreligger webformularer, der anvender en anmodningsmetode, kaldet POST, aktiveres filer, der skal uploades til en given server.

FTP (File Transfer Protocol)

Oprindelig angivet i 1971, overføres File Transfer Protocol tilbage til ARPANET-dage , Internetets forgænger. På trods af sin alder er FTP stadig meget udbredt. Ved at forbinde til en server med en FTP-klient kan en bruger nemt overføre filer mellem de to computere. Selvom FTP understøtter godkendelse med brugernavne og adgangskoder , er der en række sikkerhedsproblemer. Trafikken er ukrypteret, hvilket gør anvendelsen af ​​denne protokol over et offentligt netværk en usikker praksis.

SCP (Secure Copy)

Baseret på SSH-protokollen giver kopiere filer mellem to computere over en krypteret forbindelse. Selvom dette kan være en bedre mulighed end FTP i mange tilfælde er der nogle ulemper. Til forskel fra FTP kræver SCP shell adgang, som muligvis ikke er tilgængelig på hver server. SCP gør det også svært at tillade anonym filtra nsfers, som er nyttige til offentlig fildistribution. Generelt er SCP bedre til private filoverførsler, mens offentlige overførsler skal overlades til FTP.

BitTorrent

I modsætning til den centraliserede distributionsmodel for de fleste fildistributionsprotokoller tager BitTorrent en decentraliseret tilgang. Computere kaldet seedere distribuere filer til andre computere, der kaldes leechers. Leechers distribuerer igen de dele af de filer, de har til andre leechers. Fordi filfordeling er decentraliseret betyder en vært, der går offline, ikke nødvendigvis, at filer bliver utilgængelige. Hastigheden øges også, da flere brugere fører til mere tilgængelig båndbredde. Servere kaldet 'trackers' er ansat til at hjælpe med at administrere og optimere brugerforbindelser.