Typer af problemer i Ad-hoc-netværk

Indlæg af Hanne Mølgaard Plasc

  Ad hoc trådløst netværk opstår, når en gruppe af noder (aktive komponenter, f.eks. Computere) kommer sammen og danner et netværk uden brug af en tidligere eksisterende infrastruktur. Et godt eksempel er en gruppe universitetsstuderende, der alle forbinder det samme trådløse hub og danner et netværk. Ad hoc-netværk er meget populært, fra og med 2010, og forventes fortsat at vokse i popularitet. Der er dog problemer, som alle, der deltager i et ad hoc-netværk, bør være opmærksomme på.

Broadcast Storms

I tilfælde af mobil ad hoc-netværk (MANETs) kan antallet af noder eller computere har negativ indflydelse på netværkets ydeevne. Hvis volumenet af noder er for højt i et lille område, kan ad hoc-netværket hurtigt blive overbelastet, hvilket fører til en udsendelsesstorm. En udsendelsesstorm forekommer, når rummet mellem knudepunkter er så kort, at signalerne forstyrrer hinanden. Overvej hvordan lynet dannes, når skypartikler samles og opretter en afgift. En lignende begivenhed opstår under en broadcast storm. Broadcast storme kan forårsage knudepunkter.

Nodernes pålidelighed

Da nodene i systemet muligvis kører forskellige operativsystemer eller har forskellige batteristyrke, er pålideligheden af ​​knuder en vigtig faktor i netværket. Hvis en knude er meget svag eller taber strøm, vil samspillet mellem den knude og andre knuder blive anstrengt, og informationen der sendes mellem dem, kan nemt gå tabt. Også ubetydelige noder forårsager variationer i styrken af ​​det trådløse signal mellem computere.

Netværkssikkerhed

Netværkssikkerhed er nok den mest alvorlige trussel mod ethvert ad hoc-netværk. Fordi MANETs ikke er afhængige af en infrastruktur, har de normalt ikke nogen pålidelig sikkerhed. Hackere og vira kan ganske let komme ind i netværket og stjæle vitale data eller ødelægge noderne i netværket. Sikkerheden svækkes også af den kendsgerning, at topologien, eller størrelse og form, af netværket ændres konstant, da knudepunkter bevæger sig inden for netværket. At give sikkerhed til et ad hoc-netværk er vanskeligt, fordi alle knudepunkter skal fungere i samme sikkerhedsprogram, og nogle enheder (visse mobiltelefoner, PDA'er, e-boglæsere) er simpelthen ikke udstyret (fra 2010) med sikkerhedssoftware.