Åbn proxyoplysninger

Indlæg af Hanne Mølgaard Plasc

 

Fordele

Visse typer af fuldmagter, som f.eks. anonyme proxyservere, skjuler internetbrugerens IP-adresse og giver effektivt anonym browsing. Ved hjælp af denne virtuelle maske kan borgere af undertrykte regimer trygt opretholde ytringsfriheden og omgå deres regeringers forsøg på internetcensur. Flere websteder opdaterer løbende deres lister over kendte åbne proxyer.

Ulemper

Nogle gange kan computere konfigureres at operere som åbne proxyservere uden at brugeren ved det. Dette skyldes normalt enten en ukorrekt opsætning af proxy-software af brugeren eller af en specialiseret malwareinfektion som en orm, trojan eller virus. Hvis computeren er inficeret med denne type af malware, kaldes det nogle gange som en zombiecomputer.

Bekymring

At køre en åben proxyserver er en stor risiko for computerens ejer, og derudover kan en anonym åben proxyserver få alvorlige juridiske konsekvenser som kriminelle bruger ofte denne type tjeneste til at kompromittere udenlandske computere, sprede ulovligt indhold og forbruge børnepornografi. En forkert konfigureret åben proxy kan potentielt gøre et selskab o r hjemmenetværk sårbart over for hackerangreb, da firewall kan omgåes, hvilket giver direkte adgang til undernetværket.

Detektion

Da anonymiteten af ​​disse tjenester er så meget misbrugt, har der været en række detekteringsteknikker udviklet til at nægte service til at åbne proxy. Nogle IRC-netværk beskriver strenge brugspolitikker og scanner automatisk klientcomputere til åbne proxyer. På samme måde kan software som Proxycheck konfigureres på mail-servere til automatisk at scanne postforsendelser. Mere almindeligt er posttjenester konfigureret til at konsultere et udvalg af DNSBL-servere, der bidrager til at blokere spam og åbne fuldmagter.

Big Brother

Visse regeringer, såsom kineserne, anvender detektiver, der slår til proxy kilder og scanner efter ægte IP-adresser. Alle brugere af den åbne proxy bliver derefter hemmeligt set, så regeringen kan moderere hvilket indhold på internettet brugeren ser. Hvis en bruger konstateres at se materiale, der anses for uacceptabelt af regeringen, kan den lokale retshåndhævende myndighed gribe ind og træffe disciplinære foranstaltninger. Online proxyservere, der gør det muligt for nogen på internettet at deltage, hedder åbne proxyer. Normalt vil folk i en lukket netværksforbindelse bruge en proxyserver til opbevaring og videresendelse af internettjenester som websider eller domænenavneservere, hvilket er en metode til at reducere og kontrollere gruppebåndbreddeforbrug. I en åben proxy er denne videresendingstjeneste åben for alle.