Forskel mellem en firewall og en proxyserver

Indlæg af Hanne Mølgaard Plasc

 

Blokerer malwares

Både firewalls og proxyservere kan hjælpe dig med at blokere for virus og orme fra at komme ind på din computer. En firewall kan blokere havne, der ofte bruges af ondsindede vira og orme. Du kan også bruge firewall til at angive, hvilke porte der kun kan åbnes. Fælles porte, der bruges af HTTP (port 80), SMTP (port 25), POP3 (110) og andre kan tillades, mens resten kan blokeres. Proxyservere skaber på den anden side en barriere ved at være den mellemliggende computer, der er udsat for dit netværk og internettet. Brugere uden for dit netværk kan kun se din proxyserver, mens de fra internettet kun kan få adgang til internettet via

Blokerer programmer

En firewall kan blokere programmer, der skal køre i din computer, men en proxyserver kan ikke. Specifikke programmer som spil og instant messaging applikationer kan blokeres gennem firewallen. Du kan også blokere tjenester og oprette undtagelser for programmer, du ønsker at tillade.

Blokerende websteder

Du kan blokere websteder via en firewall, men du vil bringe din internet ned. En firewall kan blokere port 80, som HTTP bruger, men hvis du gør det, vil du ikke kunne få adgang til nogen hjemmeside overhovedet. En proxyserver er mere diskriminerende ved filtrering af websteder. Du kan vælge at blokere alle sociale netværkssteder under kontoret timer, men tillader adgang til dem under frokostpause og efterkontor. Nogle proxy-servere har mulighed for at kategorisere websites, hvilket gør det nemmere for dig at blokere alle underholdningswebsteder eller alle voksne websteder uden at skulle skrive webadresser individuelt.

Funktionelt Forskelle

En firewall blokkerer i det væsentlige kommunikation, mens en proxyserver blot omdirigerer den. Når du ikke kan få adgang til en hjemmeside, fordi en proxy blokkerer den, blokkerer den ikke netop kommunikationen. Når bestemte webkategorier ikke er tilladt, kan proxyen serveren har en intern mekanisme til at omdirigere disse anmodninger til en webside i dit netværk. Det ser ud til brugeren, at hjemmesiden er blevet blokeret, men anmodningen blev omdirigeret til at pege på s Noget andet.

Andre proxy-serverfunktioner

En proxyserver har webtjenester, som ikke kun kan omdirigere websteder, men også at cache dem. Hvis brugere bruger en bestemt søgemaskine hver dag, i stedet for at gå til internettet hver gang, sender proxyserveren simpelthen de cachelagrede oplysninger til brugerne. Dette reducerer netværkstrafikken betydeligt, fordi din anmodning ikke behøver at gå ud til internettet hver gang. En firewall og en proxyserver er begge dele af netværkssikkerhed. I nogen grad er de ens i forbud og begrænsning af forbindelser, der går ind og ud af dit netværk, men de udfører anderledes ved at gøre dette. Firewalls kan blokere havne og programmer, der forsøger at få adgang til din computer, mens proxyservere står som en erstatning for at skjule dit interne netværk fra internettet. Det fungerer som en firewall på en måde, at det blokerer dit netværk for at blive udsat for internettet ved at omdirigere webforespørgsler, når det er nødvendigt.