Forskel mellem gateway og router

Indlæg af Hanne Mølgaard Plasc

 

Gateways

En gateway er enten en server med en gateway-applikation installeret eller en enhed, der forbinder et netværk af computere til et andet netværk. Hvis netværk A ønsker at oprette forbindelse til netværk B og omvendt, skal begge netværk have gateways, der giver exit- og indtastningspunkter for computere fra de to netværk til at kommunikere. Gateways er vigtige. De definerer grænserne for dit netværk.

Routere

En router er en applikationsenhed, der har porte, som computere og servere forbinder til. Routere programmeres med routingstabeller for at bestemme den korteste mulige vej mellem Computer A og Computer B. En rutetabel indeholder en liste over IP-adresser, som en router kan forbinde til at overføre data. Det er sofistikeret nok til at bestemme antallet af mulige 'humle' fra en computer til en anden.

Netværksopsætning

For at illustrere forskellen mellem routere og gateways kan du forestille dig to netværk med 20 computere. For de 20 computere i netværket at kommunikere med hinanden behøver der ingen gateway. En router med et rutebord, der definerer humlen inden for de 20 computere, er nok. Nu, hvis Computer A fra Network A ønsker at sende filer til Computer B fra Network B, skal der være både en Gateway A og en Gateway B, så de to netværk kan kommunikere.

Sikkerhed

Routere er enheder, der skal sikres mod at blive oversvømmet med for meget data og netværkstrafik. En router skal sikres på en sådan måde, at overbelastning mellem routingsstier minimeres, så flere routingstabeller skal opstilles for at kortlægge, hvordan data bevæger sig over netværket. Gateway sikkerhed er mere afgørende. At være udgangs- og indgangspunkt for et netværk, skal gatewayservere og udstyr sikres mod virus, da alt, der passerer gennem gatewayen, kan få adgang til sit interne netværk. Hvis en router er overbelastet eller kompromitteret, kan du simpelthen tage den pågældende router ud, og de andre routere bestemmer andre mulige stier for at få data på tværs af netværket. Hvis du tager en gateway ud, bringer du et helt netværk ned.

Gateway og Router Configurations

Routere er konfigureret ved at definere deres rutingstabeller. Rutingstabellen indeholder en liste over IP-adresser, som routeren kan videregive data til. Gateways er konfigureret ved at definere, hvad der betragtes som internt netværk og hvad der betragtes som eksternt. Gateway-servere har typisk to IP-adresser. Den ene er den interne IP-adresse, hvilke computere i netværket kommunikerer til; den anden er en ekstern IP-adresse for dem uden for netværket. Den primære forskel mellem gateways og routere er, at en gateway er det eneste punkt for adgang til computere uden for dit netværk. Afhængig af kompleksiteten af ​​dit netværk kan gateways kun være et eller et par, da de giver udgangs- og indgangspunkter som døre til et hus. Routere bestemmer på den anden side den kortest mulige vej, dine data kan rejse fra Computer A til Computer B, som gange og trapper.