Introduktion til netværksprotokol

Indlæg af Hanne Mølgaard Plasc

 

OSI-model- og netværksprotokollerne

OSI (Open Systems Interconnect) er en hardware-, software- og netværksmodel. Det har syv lag designet til at tillade hardware og software til at arbejde sammen for at skabe et arbejdende netværk.

Lag 7 er applikationslaget, hvor softwareprogrammer ligger.
Lag 6 er præsentationslaget, hvor data er repræsenteret.
Lag 5 er sessionslaget, hvor host-to-host-kommunikation finder sted.
Lag 4 er transportlaget, hvor end-to-end-forbindelser finder sted.
Lag 3 er netværkslaget, hvor logisk adressering og sti-bestemmelse er konstrueret.
Lag 2 er datalinklaget, hvor fysisk adressering forekommer.
Lag 1 er det fysiske lag, hvor de fysiske medier er fundet.

Statiske netværksprotokoller

For at forbinde enheder, kan en routeret netværksprotokol bruges. I dette tilfælde anvendes en IP (Internet Protocol) adresse. Disse adresser tillader enheder i samme undernet (som et kvarter) at kommunikere med hinanden. Dette er et lokalnetværk (LAN). Et eksempel på en IP-adresse er 205.15.36.1. Enhver enhed på et netværk har en IP-adresse (som et telefonnummer). De gør det muligt for kommunikation at finde sted. Hvis en enhed kender en anden enheds IP-adresse, kan den dele information. IP-adressen er en del af lag 3 i OSI-modellen.

Dynamiske netværksprotokoller

En dynamisk netværksprotokol indebærer at bruge speciel software, som sammenkobler mange forskellige netværk. Disse netværk kan have et større omfang, og kaldes Wide Area Networks (WAN). Disse netværksprotokoller tillader netværk at vokse og kan kommunikere med mange forskellige enheder. Nogle af disse protokoller er RIP (routing information protocol). Denne protokol kan bruges til at oprette op til 16 forskellige netværk. Andre som OSPF (Open Shortest Path First) giver mulighed for at få adgang til tusindvis af netværk. Disse er en del af OSI-model 4.

Internetwork Protocol

Mens LAN og WAN-netværk er meget almindelige nu, er muligvis internetprotokollen den vigtigste. Internettet bruger både statiske og dynamiske netværksprotokoller, men det har også andre. Http- eller hypertekst-transportprotokol kan bruges over et verdensomspændende netværk, der kan forbinde til en hvilken som helst enhed hvor som helst. Internetprotokollen anvender porte, ligesom port 80 til http.

Sikkerheds- og netværksprotokoller

Angrebene den 9/11 har øget bevidstheden hos dem, der er involveret i onlinesikkerhed. Sikkerhedsprotokoller har gjort deres vej til netværk på forskellige niveauer. Disse omfatter beskyttelse af netværket mod virus eller orme. De indebærer også at beskytte netværket mod hackere, der er eksterne eller interne til organisationen. Intrusionsdetekteringssystemer er nu en del af ethvert netværk. Disse protokoller kontrollerer for at se, om den adgangsberettigede er legitim eller en forbryder. Der findes nu specielle enheder til overvågning af adgang til netværk. Computernetværk kører på protokoller. Disse er software og hardware specifikationer, regler, datastrukturer og konventioner, der styrer hvordan de enkelte systemer vil kommunikere med hinanden. Netværksprotokoller styrer, hvordan data overføres mellem og blandt tilsluttede enheder. De angiver rækkevidden af ​​forbindelser, der tillader hardware til at arbejde med software.