Hvad kan du bestemme om en organisation fra sin webadresse?

Indlæg af Hanne Mølgaard Plasc

 

Kommercielle websteder

En webadresse, der indeholder domænet 'com', betyder, at det er kommercielt. Organisationen bag den sælger typisk noget, hvad enten det er en ide, en politisk holdning, et produkt, en tjeneste, en personlighed eller en blog. Dette 'sælger' aspekt er dog ikke altid økonomisk. Den involverede handel kan være bogstavelig, salgsfremmende eller en kombination af begge.

Adresser på domænet 'net' er ens. Selv om domænet oprindeligt blev tildelt netværksselskaber, er dets brug blevet sløret og udvidet. 'Net' -sites bruges almindeligvis til handel, da 'com' -sites er.

ORGanizations

Domænet 'org' er beregnet til generiske organisationer med et ikke-kommercielt aspekt. Et godt eksempel ville være samfundsgrupper, klubber, kulturorganisationer, vidensbaser og videnskabelige grupper / institutioner. Det er siden udviklet til en 'catch all' for websteder, der ikke er let defineret eller grupperet under andre bannere; der er lidt formel regulering af, hvordan et 'org' -sted bliver brugt.

Uddannelsesmæssige

Webadresser, der indeholder Domænet 'edu' er faktisk tæt reguleret. Sådanne adresser er begrænset til enten post-gymnasier eller institutioner eller til akkrediterede uddannelsescentre. Formålet er at reservere en særlig niche på internettet til sådanne institutioner og holde dem fri af åbenlyse kommercialiteter, som kan indeholde elevoptegnelser, universitetshistorier, klasseregistreringer og andre oplysninger, der er relevante for den formelle udøvelse af uddannelse.

Militær og regering

Som 'edu' er for skolestudier, domænet 'mil 'Militæret er internettet til militæret. Selvom militære skoler stadig kan bruge' edu 'og rekrutteringscentre vil bruge' com ', er domænet' mil 'et eget netværk for militære organisationer at kommunikere, udveksle information og opretholde en kommunikation w eb i cyberspace. Kun militærrelaterede organisationer vil have 'mil' -domænet. Ligeledes er domænet 'gov' for statslige organer, såsom senatet eller det hvide hus.

Forenede Nationer

Det sjældne, stramt håndhævede domæne 'int' er for De Forenede Nationer og tilknyttede agenturer, der opererer i henhold til international ret eller international traktat (hvilket betyder at de skal have et FN-traktatregistreringsnummer). Den bruges også til internationale databaser, der giver et isoleret lager for globale og regulerede dokumenter og kommunikation. Som følge heraf kan den ikke bruges til kommercielle formål. Internettet er vært for millioner af websteder og repræsenterer det største sociale netværk i historien. Kaldet informationen motorvejen, den mørkere hemmelighed er, at det kan være en motorvej for desinformation samt, og et uheld kan den uønskede bruger ikke vide meget om en organisation blot ved sin webadresse. Der er dog en metode til registrering af domænenavne og et sæt parametre, der skal overholdes --- det kan tyde på en organisations natur.