Hvad er en proxy-URL?

Indlæg af Hanne Mølgaard Plasc

 

Formål

Proxyservere er computere, der gør det muligt for klient-pc'er at foretage indirekte netværksforbindelser til andre netværkstjenester. Når en klient-pc forbinder til proxyserveren, anmoder den om en ressource, der er tilgængelig på en anden server (normalt en fil, f.eks. En webside). Proxyen giver derefter ressourcen til klienten ved at forbinde til den angivne server, som fungerer som mellemmand. I nogle tilfælde kan ressourcen endda blive betjent til klienten fra en cache.

Typer

Der er fire hovedtyper af proxyservere, der er i brug. En gennemsigtig proxy identificerer sig som en proxyserver og gør den oprindelige IP-adresse tilgængelig via HTTP-overskrifter. Transparente proxyer har evnen til at cache websites, men mangler evnen til at give anonymitet til folk, der bruger dem. Anonyme proxyer identificerer sig som proxyservere, men gør ikke den oprindelige IP-adresse tilgængelig. Denne type proxy tilbyder rimelig anonymitet for de fleste brugere, selvom de kan påvises. Forvrængende proxyer får deres navn fra, at de laver en forkert original IP-adresse, der er tilgængelig via HTTP-overskrifter for anonymitet. En proxy med høj anonymitet er den eneste type, der ikke identificerer sig som en proxyserver. Denne type gør også den oprindelige IP-adresse ikke tilgængelig, hvilket gør den til den mest anonyme type.

Bruger

Proxyservere bruges af mange forskellige årsager. En af de primære anvendelser af en proxy er at omgå blokeret indhold, da mange virksomheder og skoler bruger en slags internetfilter. Nogle blokspecifikke IP-adresser og webadresser, mens andre bruger søgeord til at søge efter i indholdet af websteder. Når disse søgeord er fundet, identificerer filteret det som upassende for visning. De forskellige typer proxyer har hver især fordele og ulemper ved forskellige anvendelser. Brugen af ​​en gennemsigtig proxy vil få dig rundt om et simpelt IP-forbud, men en af ​​de andre proxytyper er påkrævet, når anonymitet er nødvendig for at få adgang til en ressource.

Software

Ud over at kunne få adgang til en proxy via en traditionel proxy-URL, er der også software tilgængelig, der gør det muligt for internetbrugere at gøre brug af proxyservere. CGIProxy og PHProxy er populære eksempler på sådan software. De tilpasselige funktioner i denne software gør det muligt for brugerne at ændre niveauet af anonymitet.

Misforståelser

Det er en almindelig misforståelse, at proxyservere giver fuld anonymitet, hvilket gør brugerne helt ude af stand til at spore. Mens nogle servere giver mere anonymitet end andre, er proxyer langt fra perfekte. Dem med de rigtige værktøjer og oplysninger har stadig måder at spore IP for proxyserverbrugere. Desuden kan brug af en proxy af netværksbrugere være indlysende for dem, der overvåger netværkets brug. En proxy-URL er en webadresse for at få adgang til en proxyserver via en webbrowser. Med den udbredte brug af internetindholdsfiltre i virksomheder, skoler og endda nationer rundt omkring i verden, er primær brug af proxyservere at omgå begrænsninger til bestemte websteder.