Definition af en Torrent

Indlæg af Hanne Mølgaard Plasc

 

Opfindelsen

BitTorrent-protokollen blev introduceret i april 2001 af Bram Cohen på CodeCon-konferencen i Californien. I juli 2001 gav han væk en fungerende BitTorrent ansøgning, han havde skrevet sig på Python-sproget. Før BitTorrent delte peer-to-peer-programmer som Napster filer mellem individuelle computere. Dette kan være en langsom proces, med hyppige fejl og tabte forbindelser. BitTorrent-protokollen løser disse problemer ved at dele fildata mellem de mange separate computere, der bruger torrenten.

Klienter og sporere

Hver computer i en torrent bruger et klientprogram for at få adgang til det. Når en BitTorrent-klient som BitComet eller uTorrent forsøger at få adgang til en torrent, skal den først downloade en torrentfil. Dette er en meget lille fil, der beskriver filen, der skal downloades, og har også oplysninger om, hvordan man finder tracker på internettet. Tracker'en holder styr på, hvilke computere der for øjeblikket deler i torrenten (kaldet 'peers') og sender disse oplysninger til kunden. Dette er den eneste centraliserede del af en torrent.

Ikke alle torrenter bruger trackers, selvom. Nogle kaldte (overraskende nok) trackerless torrents har fjernet behovet for en enkelt central tracker til at fortælle kunderne, hvor de kan finde andre filer.

Seeds and Leechers

Hver computer, der deler i en torrent, er enten en sædemand eller en leecher. En seeder er en person i torrenten, der har en fuld kopi af den fil, der deles. En leecher er nogen, der ikke har en fuld kopi endnu. For det meste udskiftes små dele af filen mellem leechers, indtil en leecher har en fuld kopi, så bliver den en anden seeder. Hvis ingen af ​​leecherne har den rigtige del af fil, kan torrenten henvise en leecher tilbage til en sæders komplette fil for at få den del, den har brug for.

Deling

Trackers holder også øje med, hvor meget en computer har uploadet i en torrent sammenlignet med hvor meget den har downloadet. Hvis du ikke uploader til en acceptabel sats, kan en tracker begrænse og sænke din adgang til de dele af filen, som du stadig skal downloade. Dette skyldes, at en torrent har brug for alle til at uploade og downloade for at kunne fungere så effektivt som muligt.

Fordele

Torrenter gør det muligt at dele store mængder data mellem computere uden en enkelt computer ved hjælp af enorme mængder båndbredde . Fordi strømmen deler dataene rundt, hvis en computer falder ud af strømmen, kan en anden computer stadig tilbyde disse data til resten (dette kaldes redundans). Jo flere mennesker, der deltager i en torrent, desto mere effektiv bliver det, og de hurtigere brugere kan få adgang til den fil, der deles. En torrent er en gruppe computere, der deler en fil eller filer ved hjælp af BitTorrent-protokollen. I en torrent henter hver computer samtidigt dele af en fil fra mange andre computere og uploader også kopier af disse dele til andre computere. Fordi hver computer i en torrent deler data med sine jævnaldrende, kan store filer distribueres bredt og effektivt.