Hvad er Client Server Network Technology?

Indlæg af Hanne Mølgaard Plasc

 

Kundeanmodninger

Når en klient starter en forbindelse til en server, skal klienten kende serverens IP-adresse. Klienten skal også kende portnummeret til serverprocessen. Et portnummer er som et udvidelsesnummer og bruges til at identificere den specifikke tjeneste, der anmodes om. Et lokalt portnummer er også tildelt af klientcomputerenes operativsystem for at identificere klientens ende af forbindelsen. Dette er en midlertidig port, der hedder en ephemeral port.

Portnummereksempler

En webbrowser sender en forespørgsel til serverens IP-adresse med et portnummer indstillet til 80. De fleste webservere vil blive konfigureret til at lytte til pakker med et portnummer på 80 og svare på anmodningen. Samtidig kan den samme klient anmode om filoverførsel klienten bruger port 21 til at anmode om filoverførselsprotokol eller FTP-server. Ved hjælp af forskellige porte kan en computer fungere som en server til mange processer.

Serverdrift

Serveren er en program, der kører på en computer, der venter på pakker for at komme til dens IP-adresse med det konfigurerede portnummer. En webserver venter på, at pakker ankommer med portnummer indstillet til 80. En FTP-server venter på, at pakker ankommer med portnummeret til 21. Kombinationen af ​​IP-adresse og T CP-portnummer definerer, hvordan man starter tjenesten. Dette benævnes undertiden transporttjenesteadgangspunktet eller TSAP.

Serverdrift

Forbindelsen til et klientserverprogram kaldes en forening. Det skyldes forbindelsen mellem to stikkontakter. Læsning og skrivning til en stikkontakt er som at læse og skrive til en fil. Forskellen er, i stedet for at bruge den lokale disk, sender operativsystemet og modtager informationen fra den eksterne computer.

Velkendte portnumre

En server kan konfigureres til at tilbyde enhver tjeneste, der bruger et portnummer, men de fleste servere anvender de velkendte portnumre som defineret af Internet Engineering Task Force eller IETF. Nogle tjenester omfatter Voice over IP-signalering eller SIP eller ekstern databaseadgang. For en komplet liste over kendte portnumre, se IANA i afsnittet Reference. Client / server teknologi tillader to computere at oprette forbindelse via et netværk og udveksle oplysninger. Serveren er en proces eller et program, der kører på en computer og venter på, at anmodninger modtages. Klienten er en proces på en anden computer, der starter anmodningen. Mens vi ofte tænker på, at klienten behøver information fra serveren, kan det faktisk være nogen tjeneste. Servere kan give information til kunder, acceptere oplysninger fra kunder eller tilbyde andre tjenester.