Hvad er et ad hoc trådløst netværk?

Indlæg af Hanne Mølgaard Plasc

 

I modsætning til trådløse infrastrukturer i infrastrukturer

vil Infrastruktur-trådløse netværk betragtes som det normale trådløse netværk for de fleste. I denne type trådløst netværk er der en enhed, der hedder et adgangspunkt eller AP, der koordinerer kommunikation mellem alle de trådløse enheder inden for rækkevidde. AP sender periodisk netværksidentifikatoren. Netværksidentifikatoren hedder Service Set Identifier eller SSID. AP'en giver også adgang til en kablet netværksinfrastruktur og normalt til internettet.

Ad hoc-netværk bruger

Ad hoc-netværk tillader kommunikation mellem trådløse enheder, men ikke til enheder, der er tilsluttet på et kablet netværk. Ad Hoc-netværk kan være nyttigt til at synkronisere data mellem en computer og en personlig digital assistent (PDA) for eksempel. Det kan også bruges til at overføre billeder fra et trådløst kamera til en computer til langtidsopbevaring.

Ad hoc-netværkskonfiguration

Ad hoc-netværk kræver, at hver enhed, der kommunikerer via dette netværk, bruger samme netværksidentifikator. Netværksidentifikatoren kaldes et Service Set Identifier eller SSID. Hvert Ad-hoc-endepunkt skal kende SSID'en i netværket.

Ad hoc-netværkskanal

Ad hoc-netværk kræver også, at hvert slutpunkt kender den kanal, der bruges til netværket. Kanalen kan vælges fra konfigurationsmenuen for ethvert trådløst netværkskort. Den trådløse standard bestemmer, hvilket frekvensbånd der bruges, og derfor hvilke kanaler der kan bruges. Det mest almindelige frekvensbånd er 2,4 Gigahertz-båndet, som bruges af IEEE 802.1b og IEEE 802.1g-standarderne. I dette band er det almindeligt at bruge kanaler 1, 6 eller 11, fordi de andre kanaler overlapper hinanden. IEEE 802.11n-standarden angiver også driften i 5 Gigahertz-båndet og har ca. 20 kanaler, hvorfra man kan vælge. De nøjagtige kanaler varierer afhængigt af placeringen. For eksempel har USA og Europa lidt forskellige kanalallokeringer.

Ad hoc-sikkerhed

Ad hoc-netværk kan stadig være underlagt angreb og bør derfor stadig bruge gode sikkerhedskontroller. At aktivere WPA-kryptering på alle slutpunkter er den bedste måde at sikre en sikker forbindelse på. Ethvert endepunkt, der ønsker at blive medlem af netværket, skal kende den delte nøgle for at få adgang til netværket. Et Ad Hoc Wireless Network er et trådløst netværk mellem flere enheder, hvor ingen enhed styrer netværket. Hver enhed på netværket sender oplysninger direkte til andre enheder. Der er ingen adgang til kablede enheder eller internettet.