Typer af netværksoperativsystemer

Indlæg af Hanne Mølgaard Plasc

  Et netværksoperativsystem (NOS) er et operativsystem (OS) designet specifikt til servere. Disse operativsystemer er blevet optimeret til håndtering af fjernklientsanmodninger og effektivt betjening af data. Netværksoperativsystemer har normalt ekstra netværkskanaler til at administrere brugere og filtilladelser.

BSD-operativsystemer

Berkley Software Distribution (BSD) er et UNIX-lignende operativsystem udviklet gennem 1980'erne og begyndelsen af ​​1990'erne. Kommercielle UNIX-distributioner og virksomhedspakker har ofte brugt BSD som en kerne. Sun OS, NeXTSTEP og Ultrix var populære systemer, der deler en Berkley UNIX-kerne. I dag er BSD blevet erstattet af en familie af open source-udviklingsprojekter, hver med deres egne etablerede mål. Alle operativsystemer i den udvidede BSD-familie kan bruges som en netværksserver.

Linux-operativsystemer

Brug af Linux-distribution til et netværksoperativsystem er meget almindeligt, og er OS til valg, når du kører verden Linux, der er licenseret under GNU General Public License (GPL), betragtes som open source og gratis at distribuere. Som Berkley UNIX har Linux været brugt til at udvikle Enterprise Server-operativsystemer. Oracle Enterprise Linux bruges typisk på Oracle Sun servere og er delvist baseret på kode distribueret som Red Hat Enterprise Linux. Andre Linux-distributioner pakkes sammen som LAMP-bundter --- en akronym for 'Linux, Apache HTTP Server, MySQL og PHP' --- henviser til den klassiske, all-in-one, open source-serversoftware. LAMP-bundter er attraktive til hurtig implementering, bærbarhed og skaber udviklingsmiljøer.

Microsoft Windows Server-operativsystemer

Microsoft Windows-linjen har en dedikeret serverafdeling operativsystemer designet til at udnytte den stærke Microsoft-tilstedeværelse på forretnings-, regerings- og store virksomheder. Windows-servere prale af interoperabilitet og ydeevne ved anvendelse af andre Microsoft-webprodukter og -teknologier. Active Directory Domain Services, Microsoft Exchange Server, Microsoft SQL Server, Microsoft SharePoint og Internet Information Services (IIS) er alle unikke for Windows-servere. Windows-administratorer kan ligesom WAMP-pakker finde WAMP-bundter for at lette installationen og konfigurationen af ​​Apache, MySQL og PHP.

Apple Mac OS-operativsystemer

Mac OS X Server er et Unix-lignende operativsystem udviklet af Apple til Forvaltningen af ​​Mac-baserede og blandede netværk. Mac produktionsmaskiner er almindeligt anvendt i 3D design og motion grafik produktion hvor distribution af en intensiv opgave på tværs af et helt netværk er kritisk. Serveradministratorer kan bruge det medfølgende Xgrid-system til hurtigt at etablere klynger af Mac OS X-computere, der kan håndtere distribuerede opgaver. Som Microsofts serverlinje leverer Mac OS X Server administration og styring af Apple desktop-suite.