Sådan sikres dine data

Indlæg af Hanne Mølgaard Plasc

 

1.

Sikkerhedskopier dine data regelmæssigt. Windows har et backup-værktøj, der er indbygget i operativsystemet, som giver dig mulighed for at planlægge automatiske sikkerhedskopier. Sørg for at gemme kopier af dine sikkerhedskopieringsdata, enten online eller på et andet sted, for at minimere risici på grund af f.eks. Naturkatastrofer eller husbrand.

2.

Opret bruger -niveau sikkerhed på dit system. Brugerkonti kan konfigureres til at forhindre adgang til bestemte filer og indtrængen i fortrolige områder af netværket eller systemet.

3.

Indstil tilladelser på alle dine filer og mapper for at forhindre uautoriseret adgang . Hvis du opererer på et netværk, skal du indstille tilladelser på mapper og individuelle filer, så de ikke kan nås på tværs af netværket. Gør det ved at højreklikke på filen eller mappen ved at vælge 'deling og sikkerhed' og derefter markere feltet for at markere filen eller mappen privat. (Dette forhindrer ikke adgang til en anden, der sidder på din computer.)

4.

Opret adgangskoder til alle individuelle dokumenter for at forhindre uautoriseret adgang. Sørg for at gemme dine adgangskoder på et sikkert sted eller et sted væk fra computeren.

5.

Brug krypteringsfilsystemet, hvis dit drev er formateret med NTFS. Du kan gøre dette ved at højreklikke på mappen, klikke på fanen 'Generelt' og vælge 'Avanceret'. Markér afkrydsningsfeltet. Dette vil kryptere filen, mens den er gemt på det lokale system, men krypteringen vil ikke rejse med filen, hvis du sender den via netværket eller via e-mail. (For at høre, om dit drev er NTFS-formateret, skal du klikke på 'My computer ', højreklik på det drev, du vil kontrollere, og vælg derefter' Format '. Hvis drevet er formateret med NTFS, vil det blive angivet.)

6.

Brug krypteringssoftware til at hjælpe med at sikre data på harddisken. Sådan software krypterer data, der er gemt på computerens drev og dekoder oplysningerne, når du har indtastet et kodeord.

7.

Brug 'steganography' software, der gemmer snarere end koder information sammen med kryptering for at integrere følsomme data inde i andre filer. Steganography software krypterer din fil og giver dig mulighed for at skjule teksten inde i en anden fil, f.eks. En grafik eller lydfil.

Tips og advarsler

  • Make sikker på at du har et godt anti-virus-værktøj installeret på alle desktops i dit netværk. Virus kan beskadige dine følsomme data ved at gøre dokumenter og programmer ubrugelige eller ustabile. Installer et pålideligt anti-spyware program. Derudover vil et godt firewall system beskytte dit skrivebord og dit netværk mod hackere.
  • Fysisk sikkerhed er også afgørende for at sikre dine data. Hvis du bærer en bærbar computer, skal du sørge for at den altid er fysisk sikret, og lad den aldrig stå uden opsyn. Gem eventuelle følsomme drev, data eller papirarbejde i hotellets pengeskabe under rejsen, og brug en shredder, når du kasserer udskrevne dokumenter.
  • De, der ønsker at stjæle følsomme data, behøver ikke have fysisk adgang til din computer; de kan gøre det eksternt.
  • Af alle komponenter og applikationer på din computer eller netværk er intet mere kritisk end dine data. Du kan altid geninstallere softwareprogrammer og udskifte hardwarekomponenter, men data, der er tabt, kan ikke så nemt udskiftes. Desuden er mange af de data, du opretter, fortrolige, og uberettiget adgang kan resultere i identitetstyveri. En forsigtig computerbruger kan tage skridt til at beskytte sådanne vigtige data som kreditkortoplysninger, bankoplysninger, socialsikringsnumre og personaledokumenter.