Computernetværkskvalifikationer

Indlæg af Hanne Mølgaard Plasc

  Netværk er en vigtig del af et computermiljø, da de giver mulighed for effektiv udnyttelse og ressourcedeling. Administration af et netværk er en kritisk vigtig opgave for mange organisationers funktion i dagens stærkt it-baserede verden. En netværksadministrator skal være godt bekendt med netværksmiljøet for at kunne administrere det sikkert og effektivt. Udover kvalifikationsprogrammer, der tilbydes hos universiteter, mange software- og it-løsningsleverandører, herunder Microsoft og Cisco, tilbyder selvprogrammer for netværksadministratorer.

MCSE

MCSE eller Microsoft Certified Systems Engineer er et globalt anerkendt kvalifikationsprogram, der tilbydes af Microsoft og dækker implementering og administration af en it-infrastruktur i et forretningsmiljø. Programmet er i øjeblikket blevet tilbudt til Windows Server 2003 og tidligere platforme. Emnerne omfatter bl.a. implementering og styring af computernetværksinfrastruktur, netværkssikkerhed, Active Directory, installation og konfiguration af Windows-klientsystemer, Microsoft SQL Server, Microsoft Exchange Server og anden generel n etworking og specifikke Microsoft-relaterede emner. Den officielle Microsoft Learning-hjemmeside angiver, at Microsofts generelle support til Windows 2003 slutter i juli 2010, hvilket kan resultere i afbrydelse af MCSE til fordel for MCITP.

MCITP

MCITP står for Microsoft Certified Information Technology Professional. er Microsofts nyeste tilbud i kvalifikationsprogrammer og har til formål at erstatte kvalifikationsprogrammer som MCSA, MCSD og MCDBA. Det fokuserer på de nyere server operativsystemer og produkter udviklet af Microsoft, herunder Microsoft Windows Server 2008, SQL Server 2008 og Exchange Server 2010. Certificeringen er yderligere opdelt som beskrevet på Microsoft Learning-webstedet til ekspertområder som klientadministration , virksomhedsadministration, databaseadministration, projektadministration eller udveksling af serveradministration.

CCNP

Cisco tilbyder en række globalt anerkendte netværkskvalifikationsprogrammer i fire niveauer, og Cisco Certified Network Professional eller CCNP ligger i det tredje niveau. Dette program holdes højt i IT-miljøer og træner den professionelle i at etablere, sikre og administrere et bredt udvalg af netværksløsninger, herunder lokale såvel som bredbånds- og telekommunikationsnetværk, primært fokuseret på Cisco hardware.

Network +

CompTIAs Network + -certificering blev først lanceret i 1999 i over et årti og dækker emner som netværksforbindelser, hardware, software og forskellige netværksprotokoller, der anvendes over LAN og WAN. Dette kursus fokuserer også på Open Systeminterconnection Reference Model, almindeligvis kendt som OSI-modellen. Netværk + certificerede personer får også eksamensfritagelser, når de forfølger de ovennævnte Microsoft- og Cisco-programmer.