Historie af netværksoperativsystemer

Indlæg af Hanne Mølgaard Plasc

 

Netværkets fødsel

Begrebet datakommunikation mellem computere begyndte i slutningen af ​​1960'erne og begyndelsen af ​​1970'erne, da forskere begyndte at udvikle en måde at forbinde computere med og udveksle information ved hjælp af pakker af data. Begrebet lokalt netværk (LAN) tog snart fat i stedet for den tidligere model af en central computerknude og de såkaldte 'dumme' terminaler, der var forbundet med den, som i IBMs proprietære Systems Network Architecture (SNA) model. Udviklingen senere af TCP / IP (Transmission Control Protocol / Internet Protocol) og Ethernet fremmer netværkskonceptet endnu mere. Behovet blev snart for operativsystemer at ikke kun beskæftige sig med netværksforbindelsen, men også sikkerhedsaspektet, ifølge et forskningsarkiv fra American University Computing History Museum.

Ankomst af UNIX

I løbet af denne periode blev der udviklet flere operativsystemer, som IBMs MVS-operativsystem, som stadig beskæftiger sig med SNA. Udviklingen af ​​et andet operativsystem, dublet UNIX, banede imidlertid vejen for NOS overalt. Efter et projekt til udvikling af et stort og komplekst system kaldet Multics undlod at komme ud af jorden på Bell Labs i 1969, begyndte en gruppe Bell-forskere, ledet af Ken Thompson og Dennis Ritchie, at arbejde på et mindre ambitiøst, men ikke mindre kraftfuldt databehandlingssystem . Efter et stenigt første par år udviklede Ritchie C-programmeringssproget, hvilket gjorde det muligt for UNIX at blive det første 'bærbare' operativsystem, hvilket betyder, at det kunne implementeres på ethvert computersystem. Den relative enkelhed i systemets design og tilgængeligheden af ​​dens kildekode gjorde UNIX til en elskling af den akademiske verden og en fixtur på mange universitets computernetværk. Mange versioner af UNIX blev udviklet, men Berkeley Software Distribution (BSD) versionen , udviklet i University of California-Berkeley, blev uden tvivl det mest populære, ifølge kommunikations kraftværket Alcatel-Lucent.

Netware gør et plask

1970'erne oplevede også fremkomsten af ​​mikrochips, som indvarslede æraen af ​​mikrocomputere og brugen af ​​pc'er på forbrugermarkedet. Sammen med denne revolution blev et firma, der hedder Novell, pioner i netværksoperativsystemer med udgivelsen af ​​Netware S-Net-enheden. Produktet drejede i det væsentlige IBM XT, en populær pc på tid, der omfattede en harddisk, til et fildelingssystem, hvor arbejdsstationer er knyttet til serveren i en stjernelignende konfiguration (dermed 'S-Net' -navnet).

Novell udviklede også sin egen INGEN S, også kaldet Netware, til enheden. På dette tidspunkt kom flere konkurrenter op med deres egne NOS, men de var alle proprietære og kørte kun på deres modtagelige hardware. Desuden blev disse NOS bygget oven på DOS (disk operativsystem), som var til stede i stort set alle IBM-pc'er på det tidspunkt, men var også et single-user single-tasking system.

Fordi af sine ikke-DOS-baserede multitasking-egenskaber samt Novells villighed til at aflevere sit system til en række forskellige hardware, blev Netware hurtigt valgt operativsystem på hvert større LAN-kort ifølge Raj Rajagopal s book 'Multi-Operating System Networking: Leve med Unix, Netware og NT.'

Næste generation af UNIX

Samtidig fortsatte UNIX at omdanne computerlandskabet, som når en BSD UNIX computer afbrudte begrænsningerne af ARPANET, som forbundne militære og universitetssteder og plantede frøene af det, vi nu kender som internettet. Derefter i midten af ​​1980'erne tog et firma kaldet Sun Microsystems UNIX og forbedrede markant sine muligheder. Resultatet, kaldet SunOS, tilføjede en grafisk brugergrænseflade eller GUI, der blev populær ved indførelsen af ​​Mac OS og derefter Windows 3.1 på forbrugermarkedet, samt andre funktioner. Solaris, en nyere version af SunOS, blev endnu mere populær blandt netværksadministratorer.

Microsoft og IBM Team Up

Da Novell sikrede sin dominans på LAN-operativsystemmarkedet på det tidspunkt gennem Netware NOS, et firma med navnet Microsoft forsøgte at få en følelse af, hvor tingene gik. Tidlige versioner af DOS-systemet indeholdt nogle netværksorienterede funktioner, mens MSnet-produktet fik understøttelsen af ​​Novell-konkurrenter som 3Com, men ikke til nogen nytte. Indbrud i andre operativsystemer som tidligere versioner af Windows blev også mødt med brugerapati. I mellemtiden var tidligere minicomputer-gigantiske IBM tilsyneladende efterladt af LAN revolutionen og kæmpet for at holde trit med Novell. Dette fik Microsoft og IBM til at opbygge og udvikle OS / 2, et stærkt hyped operativsystem, der betragtes som 'fremtiden for personlig databehandling', ifølge Rajagopals bog. Begge virksomheder satte deres bestræbelser på at fange Netware med OS / 2, Placer det som en prioritet selv over andre Microsoft-projekter som sit stramende Windows-system. Men med udgivelsen af ​​Windows version 3 ramte Microsoft jackpotten. Da millioner af kopier af Windows blev solgt, ændrede industriens dynamik natten over og planer for OS / 2

Nuværende spillere

I dag er de største aktører på NOS-markedet Windows, Netware (i øjeblikket på Version 6.5) og Cisco IOS (står for 'Internetwork Operating System') samt UNIX- baserede operativsystemer som Linux eller en af ​​de mange smag af BSD UNIX. I dag er næsten alle personlige computere forbundet i en eller anden form til et netværk. Der findes selvfølgelig det største netværk af alle --- internettet --- men der findes også flere andre typer mindre netværk som LAN'er (lokale netværk) og virksomhedsnetværk. Netværksoperativsystemer (NOS) fungerer som gatekeepers til data og applikationer på alle disse net. Netværksoperativsystemer adskiller sig ikke for meget fra single-processor-operativsystemerne, næsten hver computerbruger er bekendt med, siger Andrew Tannenbaum i sin bog 'A History of Operating Systems', men de har deres egen unikke fascinerende historie.