Typer af UTP-kabelkonfigurationer

Indlæg af Hanne Mølgaard Plasc

  UTP, eller ubeskyttet snoet par, kabler bruges i højhastigheds-netværk og internetforbindelser til computere, servere og endda nogle multifunktionsprintere. Ofte kaldes disse kabler som Ethernet-kabler eller Cat 5-ledninger til kategori 5 UTP-kabler. Der er to typer ledningskonfigurationer i UTP-kabler samt to typer stik, der bruges til at oprette forbindelse til enheder og vægstik.

Solid

Solid UTP-kabler består af større faste ledninger, der ikke snoet sammen . Solid UTP-kabel bruges hovedsageligt inde i en bygnings struktur, fordi den er mere tilbøjelig til at beskadige fra ydre kræfter, og den er mere ubøjelig i sin fysiske natur.

Strandede

Strandede UTP-kabler består af mindre ledninger, der er snoet sammen for at danne en større wire. Strandede UTP-kabler er mere fleksible end faste UTP-kabler, så de er gode til at indpakke hjørner, møbler og andre forhindringer uden at tabe så meget tilslutningshastighed. Strengede UTP-kabler kan også modstå hyppig tilslutning eller udkobling af ledningen fra forbindelser.

Tilslutninger

RJ45-stik er den eneste type stik, du finder på et UTP-kabel. Disse stik ser ud som store telefonledningskabler, med en fane på den ene side, der gør det muligt kun at tilslutte kablet til en enkelt forbindelse. Der er to varianter i RJ45 jacks, på trods af at de ser det samme, når de er fastgjort til kablet. Til faste UTP-kabler har stikket et skarpt klip, der skærer ind i ledningens isolering og kontakter ledningen ved at gribe ind på den fra hver side. Til strandet UTP-kabler anvendes der en jack med små skarpe stik. Denne RJ45-stik er tvunget på enden af ​​ledningen, der kommer i kontakt med alle de mindre ledninger indeholdt i.

Kategorier

Der findes flere kategorier af UTP-kabler. Telefonkabler betragtes som kabler af kategori 1 og tillader kun talekommunikation at gå over en 1 Mbps-forbindelse. Kategori 2-kabler tilbyder en 4 Mbps-forbindelse til Localtalk-computernetværk og talekommunikation. Kabler af kategori 3 tilbyder en 16 Mbps-forbindelse, der giver en 10BaseT Ethernet-forbindelse. Kabler af kategori 4 giver en 20 Mbps-forbindelse og letter Token Ring-netværk, hvilket bruges sjældent i dag. Kategori 5-kabler giver en 100 Mbps-forbindelse eller en 1000 Mbps-forbindelse afhængigt af om ledningen anvender brug af to eller fire par ledninger. To par ledninger tillader en 100Base T Ethernet-forbindelse, mens et fire-par kabel giver mulighed for en Gigabit Ethernet-forbindelse. Kabler af kategori 6 giver mulighed for hastigheder på op til 10.000 Mbps og letter også en Gigabit Ethernet-forbindelse.