Hvordan kommunikerer forskellige operativsystemer på samme netværk?

Indlæg af Hanne Mølgaard Plasc

 

TCP / IP

De fleste lokalnetværk opererer på en version af adresse- og transmissionsprotokollen, som det meste af internettet fungerer på. Efterhånden som computere avancerede og blev mere almindelige på arbejdspladsen, blev internetprotokollerne i TCP / IP tilpasset til at arbejde i mindre skala, hvilket muliggør højhastighed og præcis dataoverførsel i private netværk af hundredvis eller tusindvis af enheder. I 1995 var alle de store operativsystemer udstyret med mulighed for at oprette forbindelse via TCP / IP.

WINS

Microsoft Windows-servere giver en enkel måde, at mange andre operativsystemer kan låse på et Windows-netværk og udnytte Windows- baserede ressourcer som fildeling og udskrivning. WINS tilføjer et lag over den grundlæggende TCP / IP-struktur, så andre computere og enheder kan vedhæftes til Windows-netværksressourcer ved navn i stedet for numerisk adresse.

Samba

Der blev udviklet en gratis og open source-løsning i 1992, som ville tillade mange ikke-Windows-platforme som Linux, Unix og VMS at tilslutte problemfrit til Windows-ressourcer - og omvendt. Samba, som WINS, giver et lag over TCP / IP, selvom det i dette tilfælde efterligner Windows navngivning og giver grundlæggende konvertering til Windows-protokoller.

AppleTalk

Den originale netværksprotokol for Apple Macintosh-computere blev kaldt AppleTalk og fremhævede en meget enkel, men robust netværksprotokol. I modsætning til WINS og Samba brugte AppleTalk ikke TCP / IP som ramme, men mange ikke-Apple-enheder understøttede AppleTalk-integration, så de kunne overføre data mellem forskellige typer netværk.

Overførselsprotokoller

Andre protokoller lånt fra Internettet kan tillade grundlæggende dataoverførsel over private, heterogene netværk, der i det væsentlige er blinde for operativsystemet, der anmoder om dataene. Filoverførselsprotokol (FTP) for eksempel bruger en grundlæggende TCP / IP-struktur til at levere data, og HyperText Transfer Protocol gør det samme, der giver websider og andre browserbaserede data til forskellige netværksenheder. Alle deres syntaks, struktur og messaging er baseret på langsigtede industristandarder, som fremgår af uafhængige styrende organer som World Wide Web Consortium (W3C), som styrer HTTP-standarderne blandt mange andre. Når computere og andre enheder med forskellige producenter, operativsystemer og software kommer sammen på et fælles netværk, er der en række industristandardprotokoller, der hjælper dem sammen. I nogle tilfælde har et firma eller en anden produceret en sådan overbevisende eller kommercielt succesfuld metode til netværkskommunikation, at alle andre producenter skal spille sammen bare for at holde en hånd på markedet. I andre tilfælde identificeres og udvikles et behov for en ægte industristandard, og alle andre overholder den til maksimal krydskommunikation.