Fordele ved Computer Networking

Indlæg af Hanne Mølgaard Plasc

  Computernetværk er grupper af sammenkoblede computere og andre netværksenheder, der gør det muligt for computere at dele data. Computernetværk er blevet mere og mere almindeligt, da internetadgang er blevet en nødvendighed for mange computerbrugere, og trådløse netværk er ofte tilgængelige eller gratis i offentlige områder. Netværk tilbyder mange væsentlige fordele, som gør dem til en væsentlig del af dagligdags computing.

Internettet

Internettet er i det væsentlige et massivt globalt netværk af individuelle computere og mindre computernetværk. Denne sammenkobling muliggør hurtig kommunikation og enorme mængder data, der skal overføres over lange afstande.

Datadeling

Lokale netværk (LAN) og trådløse netværk (WAN) er computernetværk beliggende i et relativt lille område . Disse typer af netværk tillader brugere at kommunikere med andre brugere på netværket med tjenester som elektronisk post uden nødvendigvis at skulle være forbundet til internettet. Lokale netværk er også yderst nyttige til hurtigt at dele store mængder data. Downloadning af data fra internettet kan tage lang tid, fordi forbindelseshastigheden er begrænset af internetbåndbredde og hastigheden på serveren eller computeren, der kontaktes, men dataoverførselshastigheder er typisk ekstremt hurtige mellem lokalt netværkede computere. Netværk kan også konfigureres til at spille multiplayer computerspil.

Deling af ressourcer

En anden fordel ved computernetværk er muligheden for, at flere computere kan dele ressourcer. For eksempel kan du kun have en internetforbindelse, men via netværk er det muligt at lade mange computere få adgang til internettet via den enkelte forbindelse. Dette kan spare mange penge, især med WAN'er, da et enkelt trådløst netværk potentielt kan tilbyde internettet til flere forskellige husstande, som f.eks. I et lejlighedskompleks, og brugerne kan dele omkostningerne. Netværkscomputere kan også dele ressourcer som printere, faxe og scannere: Det er meget mere effektivt at have flere computere ved hjælp af en enkelt printer end at have en printer til hver computer. Netværkscomputere kan endda dele datalagring, så hvis en computer ikke har plads på harddisken til at gemme en bestemt fil, kan den gemme filen til en harddisk, der er tilsluttet en anden computer på netværket.

Sikkerhed

Netværk kan give vigtige sikkerhedsfordele, f.eks. at kunne overvåge netværkstrafik og gemme vigtige data på en central placering, som andre maskiner kan få adgang til. Routere indeholder ofte indbyggede firewalls, der kan hjælpe med at beskytte computere, der er netværk gennem dem mod ondsindede data fra internettet.