Hvad er Gopher Proxy?

Indlæg af Hanne Mølgaard Plasc

 

Teknisk baggrund

TCP / IP Internet Protocol Suite er grundlaget for internettet og dets lokalnetværk (LAN'er). I TCP / IP-modellen har hvert stykke data, der sendes over netværket, fire lag: link, internet, transport og applikation. 'Gopher' henviser til en særlig protokol skrevet i 1991 for 'Application' -laget. I dag består det store flertal af internettet imidlertid af World Wide Web: et system af indbyrdes forbundne dokumenter, hvis applikationslag bruger hypertekstoverførselsprotokollen (HTTP). Mens en håndfuld browsere (f.eks. Firefox 1.5 og nyere, Lynx, Camino, OmniWeb) har evnen til at læse Gopher-dokumenter, er Internet Explorer, Opera og Safari helt afskåret fra Gopherspace. Ved at oversætte sider skrevet i Gopher-programprotokollen til HTTP, omgår GopherProxy disse kompatibilitetsproblemer uden at påvirke browserne selv. Du kan derfor navigere gennem Gopher-dokumenter med enhver webbrowser og opleve ingen ændring i funktionaliteten.

Udvikling

Gopher Proxy blev udviklet af Stephen Morley i Det Forenede Kongerige i 2009.
Gopher Proxy gik live ( dvs. først begyndte at besvare anmodninger) den 10. oktober 2009, hvor der i alt var 288 inden udgangen af ​​dagen. Fra 19. marts 2010 har Gopher Proxy udvalgt i alt 246.128 anmodninger om Gopher-dokumenter.

Mekanisme

For at lette direkte visning af Gopher-dokumenter i HTTP-browsere sender Gopher Proxy URL-anmodninger til Gopher Proxy-serveren , som har en 2,1 GHz quad-core Opteron-processor, 4 GB RAM og en RAID 6-organisation. Gopher Proxy-serveren henter dokumentet, oversætter sin applikationsprotokol fra Gopher til HTTP og sender derefter de oversatte pakker af HTTP til webbrowseren.

Sådan bruger du Gopher Proxy

For at bruge Gopher Proxy skal brugeren navigere til 'http://gopherproxy.org/' med sin webbrowser. En gang på dette HTTP-websted kan brugeren enten indtaste URL-adressen til Gopher-dokumentet direkte i tekstfeltet mærket 'gopher: //' øverst på siden, eller skriv et søgeforespørgsel i tekstfeltet med forstørrelsesglasikonet. Afhængigt af trafikken på webstedet vises de oversatte Gopher-dokumenter i browserens hovedvindue.

Bogmærker Gopher Pages

URL'erne for alle Gopher-siderne, der ses gennem Gopher Proxy, har samme overordnede mappe, nemlig http://gopherproxy.org/. Hvis du f.eks. ser på en side, hvis Gopher-adresse var 'gopher: //port70.net: 70,' vil adressen i web browseren være 'http://gopherproxy.org/port70. net: 70. 'Hvis du vil bogmærke dette Gopher-dokument i Internet Explorer eller Safari, skal du bruge' http://gopherproxy.org/port70.net:70 'som URL. Når du klikker på dette bogmærke i fremtiden, vil browseren automatisk indtaste Gopher-URL-anmodningen til Gopher Proxy, som straks ville returnere den oversatte HTTP-version. GopherProxy.org er en hjemmeside, der gør det muligt for enhver browser at se Gopher-protokolledokumenter og bruge Veronica-2 (en søgemaskine til Gopher-sider) ved at bruge en dedikeret server til at oversætte Gopher-baseret indhold til HTTP-baseret indhold. Fordi Gopher Proxy (en HTTP-hjemmeside) fungerer som en overordnet mappe til Gopher-siderne, det oversætter, kan du effektivt bogmærke og navigere i Gopher-sider i din native browser, ligesom du ville have en HTTP- eller FTP-side.